Economic

Sectorul zootehnic din Republica Moldova asigură peste jumătate din necesarul de produse lactate

Sectorul zootehnic din Republica Moldova asigură doar ceva mai mult de jumătate din necesarul de produse lactate, a declarat la Radio Moldova secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic. Oficialul a precizat că în acest an se pune un accent deosebit pe dezvoltarea sectorului zootehnic pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea de produse lactate.

Sectorul zootehnic a fost unul dintre cele mai neglijate pe parcursul ultimilor ani, a precizat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Scripnic. În condițiile unei producții scăzute de lapte, instituția de resort își propune să dezvolte ramura prin diverse programe de subvenționare.

„Guvernul și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vine cu politici pentru a susține fermele zootehnice autorizate, unde noi putem garanta securitate alimentară a țării. Pentru un locuitor, avem nevoie în cursul unui an de 170 kg de la lapte pentru o alimentație bine echilibrată. Dacă înmulțim la numărul de locuitori o să vedeți că avem nevoie de 460 de tone de lapte, însă noi producem în jur de 240-260 de mii de tone”, a precizat Iurie Scripnic.

Pentru a construi o fermă, care să corespundă tuturor criteriilor sunt necesare investiții enorme, a precizat reprezentanta Asociației Fermierilor Producători de Lapte din Republica Moldova, Ludmila Catlabuga.

„Consumul intern și susținere producătorului autohton ar și stimula acea producere, asta chiar dacă pentru a crea o fermă este nevoie de mari investiții. Dacă să creăm o fermă de la zero, cu biosecuritatea și toată infrastructura perfectă am avea nevoie de investiții enorme”, a declarat Ludmila Catlabuga.

În prezent, în fermele specializate din Republica Moldova sunt 13 mii de vaci mulgătoare. Obiectivul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare este ca până în 2025 să se ajungă la 20 de mii de vaci de înaltă productivitate, care să producă în medie câte 8-9 mii de litri de lapte anual.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult