Social

„Era lungă procedura, acum e mai simplu”. Tot mai mulți pacienți se programează direct la medicii specialiști

Numărul pacienților care apelau la medicii de familie pentru a obține bilet de trimitere la medicul specialiști s-a redus. După jumătate de an de la excluderea obligativității biletului, oamenii se programează mai ușor și rapid pentru o consultație. Totodată, autoritățile recomandă ca, în cazul unor boli grave, cetățenii să viziteze mai întâi medicul de familie.

La Centrul Medicilor de Familie numărul 7, mai mulți pacienți care au făcut o programare la cardiolog sau alți specialiști, spun că s-au înregistrat fără a merge la medicul de familie pentru a solicita bilet de trimitere. Oamenii consideră că această modalitate este mai simplă.

„Trebuia să aștepți rândul și la medicul de familie, dar acum la recepție m-am programat la medicul ORL. Nu am așteptat mult, repede m-am programat; „M-am apropiat eu aici, am încercat prin telefon și nu a răspuns nimeni”; „Pentru mine a fost mai ușor, pentru că înainte trebuia să fac programare la medicul de familie, după care ea trebuia să facă programarea. Dar, iată așa este mai ușor„; „Era lungă procedura, acum e mai simplu”.

În același timp, șefa secției Politici în domeniul Asistenței Medicale Primare și Comunitare de la Ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc, spune că este important ca pacienții să cunoască exact la care specialist trebuie să meargă. În cazul unor boli grave, oficialii recomandă totuși, consultația medicului de familie.

„Medicul de familie a obținut o micșorare a numărului de pacienți, dar pe de altă parte este foarte important ca populația să cunoască la care specialist trebuie să meargă. În continuare rămâne în prim-plan medicul de familie persoana care ghidează pacientul în sistem”.

Tot mai multe persoane se programează la medicul specialist fără a face anumite investigații anterioare. Totuși, unele dintre ele au nevoie de acestea înainte de a merge la un specialist, afirmă medicul de familie de la Centrul Medicilor de Familie numărul 7, Cristina Dolganiuc.

„Medicii de familie au o legătură strânsă cu pacienții, în special cei cu boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială”.

Amintim că, în aprilie, a fost exclusă obligativitatea de a obține bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru a face programare la un medic specialist.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult