Social

Corespondență Bruxelles// Viza și spațiul Schengen

Regimul liberalizat al vizelor, aprobat în aprilie 2014, permite cetățenilor moldoveni să călătorească fără vize în spațiul Schengen, cu o durată maximă de ședere de 90 de zile pe parcursul a șase luni. Depășirea acestui termen legal de aflare pe teritoriul UE presupune sancțiuni - amendă de până la 3 mii de euro sau interdicție de intrare în spațiul Schengen pe o perioadă de până la 5 ani.

Autoritățile Schengen avertizează că șederea peste data-limită a intrării în spațiul comun nu trece niciodată neobservată. Asta, desigur, în cazul în care s-a făcut o înregistrare electronică la intrare.

La zona Schengen participă doar 23 din cele 27 de țări ale UE. Irlanda, de pildă, participă la euro, dar nu participă la Schengen. Pentru Irlanda, moldovenii au nevoie de o viză separată, ca și pentru Marea Britanice, care nu mai este în UE.

Pedepsele pentru încălcarea regimului celor 90 de zile de ședere variază de la o amendă la deportarea imediată sau chiar interzicerea de acces a zonei Schengen pe o anumită perioadă de timp. Încă nu s-au înregistrat cazuri de interdicție permanentă a accesului în spațiul Schengen.

E important însă de știut că pedepsele sunt lăsate la latitudinea statului în care sunt constatate și că în multe țări se aplică o severitate mai mare decât în altele.

Germania, de pildă, are cele mai stricte legi ale imigrației, în vreme ce Grecia e cunoscută ca preferând să aplice amenzi foarte mari (deși acum, cu valul de imigrație ilegală din Turcia și Orientul Apropiat și Grecia se orientează mai degrabă spre expulzarea imediată).

Măsurile aplicate diferă de asemenea de la o țară la alta. Deportarea poate fi imediată în unele țări, pe când în altele poate lua mai multe zile, cu posibilitate de apel. Asta în cazul unei vize turistice. Dar dacă persoana a lucrat ilegal posedând doar o viză turistică și depășește perioada, atunci poate fi încarcerată în așteptarea eventualului proces.

După ispășirea pedepsei cu închisoarea, dacă e cazul, persoana este expulzată și primește interdicție în Schengen pe o anumită perioadă. Dar dacă e vorba doar de o depășire de câteva zile într-o țară cu legislația blândă, e posibil (dar nu garantat) să nu fie consecințe. În schimb, ar putea apărea probleme data următoare la obținerea unei vize Schengen.

Interdicția temporară se aplică însă și in cazul unei simple amenzi. O pedeapsă severă este, de pildă, interdicția de trei ani, care a început să fie aplicată destul de des.

În nouă ani de la liberalizarea regimului de vize, rata cazurilor de depășire a termenului de ședere a fost de 0,5%, ceea ce se consideră a fi o cotă mică.

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult