Politic

Republica Moldova și-a consolidat angajamentul față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

La Adunarea Generală a ONU, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat progresele pe care țara noastră le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023. Președinta a evidențiat măsurile adoptate în sectorul energetic, inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Totodată, Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA) i-a acordat Maiei Sandu Premiul „Freedom Fighter” 2023, recunoscând astfel angajamentul cetățenilor Republicii Moldova pentru democrație și valorile lumii libere. În discursul său, Președinta a subliniat determinarea țării noastre de a face față provocărilor, printre care și impactul războiului din Ucraina și amenințările hibride la adresa Moldovei.

În marginea Adunării Generale a ONU, Maia Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni, precum președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Maia Sandu a discutat cu Victoria Nuland, Subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, subliniind aprecierea pentru suportul constant american.

Maia Sandu se află la New York, unde va participa la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale ONU, la invitația Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres.

Tema actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii și relansarea solidarității globale: accelerarea acțiunii privind Agenda 2030 și Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperității, progresului și sustenabilității pentru toți”.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

La Adunarea Generală a ONU, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat progresele pe care țara noastră le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023. Președinta a evidențiat măsurile adoptate în sectorul energetic, inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult