Politic

Parlamentul European va adopta o rezoluție privind parcursul european al Republicii Moldova

Parlamentul European va organiza o dezbatere și va adopta o rezoluție cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, în sesiune plenară, în luna octombrie, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit lui, decizia a fost luată de Conferința Președinților Grupurilor Politice din Parlamentul European.

„Grupul PPE din Parlamentul European a solicitat organizarea dezbaterii și adoptarea rezoluției despre Republica Moldova în urma unei inițiative venită din partea europarlamentarului Andrej Halicki - vicepreședinte al Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară „Euronest” - și din partea mea, ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova. Aducem Republica Moldova din nou pe agenda noastră fiindcă vrem să reiterăm poziția clară a Parlamentului European privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a subliniat euoparlamentarul.

Recent, Parlamentul italian a adoptat două rezoluții care manifestă sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, Italia se angajează să reafirme, în toate forurile europene și internaționale, sprijinul său deplin pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană; să promoveze, inclusiv prin acorduri bilaterale, o cooperare mai profundă a relațiilor diplomatice cu țara noastră, inclusiv pentru a sprijini reformele necesare aderării acesteia și pentru a încuraja investiții publice și private mai mari în țară.

De asemenea, autoritățile italiene își propun să dezvolte, în special, cooperarea în domeniile cultural, economic și de formare între cele două țări, inclusiv prin valorificarea și implicarea comunității moldovenești prezente în Italia.

Pe 23 iunie 2023, Republica Moldova a împlinit un an de la obținerea statului de țară candidată de aderare la UE. Autoritățile speră ca până la sfârșitul acestui an, țările blocului comunitar să aprobe deschiderea negocierile de aderare.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult