Politic

OMC confirmă că Ucraina a demarat o plângere pe tema restricțiilor care vizează produsele alimentare ucrainene

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a confirmat marți, în mod oficial, că Ucraina a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la OMC pe tema restricțiilor care vizează importurile de produse alimentare ucrainene, transmite Reuters.

„Putem confirma că o cerere de consultări a fost primită luni seara. Noi informații vor fi oferite după ce această cerere va fi transmisă membrilor noștri", a declarat un purtător de cuvânt de la OMC la o solicitare de informații transmisă de Reuters, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt nu a dezvăluit care sunt țările vizate de plângere dar autoritățile de la Kiev au anunțat anterior că demersul lor vizează Polonia, Slovacia și Ungaria.

Luni seara, Kievul a anunțat că a depus o plângere la OMC împotriva a trei țări UE - Polonia, Slovacia și Ungaria - care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, în pofida ridicării restricțiilor decisă de Bruxelles.

„Este crucial pentru noi să stabilim că statele membre nu pot interzice individual importul de mărfuri ucrainene", a explicat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, într-un comunicat. "De aceea depunem o plângere împotriva lor", a adăugat ea. „Sperăm că aceste țări își vor ridica restricțiile și că nu va fi nevoie să mergem în instanță mult timp pentru a ne rezolva litigiul", a subliniat ministrul ucrainean în comunicat.

Comisia Europeană a pus punct vineri interdicției introduse de cinci state membre UE din Europa de Est, printre care și România, cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre țările vecine.

Însă Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri că vor păstra propriile lor restricții cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autoritățile de la Varșovia, Bratislava și Budapesta susțin că acționează în interesele economiilor lor și că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin țările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale și oleaginoase ucrainene în țările vecine a afectat veniturile fermierilor est-europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult