Externe

Uniunea Europeană condamnă escaladarea militară din Nagorno-Karabah

Uniunea Europeană a condamnat, marți, escaladarea militară din Karabakh și a cerut Azerbaidjanului să înceteze actualele activități militare, după cum a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

TASS
Sursa: TASS

„Există o necesitate urgentă de revenire la dialog între Baku și armenii din Karabah. Această escaladare militare nu trebuie folosită ca pretext pentru a forța un exod al populației locale", a precizat Borrell, adăugând că UE își menține angajamentul deplin de a facilita dialogul dintre Azerbaidjan și Armenia. Joi, Azerbaidjanul a lansat "activități antiteroriste"în regiunea Nagorno-Karabakh, anunțând că obiectivul este de a restabili ordinea constituțională și de a elimina formațiunile militare armene de aici.

*„Acțiunile militare ale Azerbaidjanului trebuie să înceteze imediat pentru a asigura un dialog real între Baku și armenii din Karabah”, a declarat șeful Consiliului European, Charles Michel.

Și reprezentantul special al UE pentru criza din Caucazul de Sud, Toivo Klaar, a cerut încetarea imediată a focului: „Astăzi au existat rapoarte despre moartea tragică a azerilor din cauza exploziilor minelor. Cu toate acestea, ostilitățile în curs nu vor face decât să înrăutățească situația. Este nevoie urgentă de o încetare imediată a focului, care să permită un dialog real între armenii din Baku și Karabah, ca singura modalitate de a realiza o coexistență pașnică”.

Între timp, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat că au fost create coridoare umanitare și puncte de primire pentru evacuarea populației din zona periculoasă din Nagorno-Karabah. Femeile, copiii, persoanele în etate, precum și persoanele cu dizabilități și bolnavii vor primi îngrijirea medicală necesară și li se va asigura apă potabilă și alimente.

„Va fi organizată apărarea și securitatea instituțiilor administrative, sociale, educaționale, medicale, religioase și de altă natură, a căror siguranță este garantată în conformitate cu legile Republicii Azerbaidjan și cu normele dreptului internațional umanitar", se arată în declarația Ministerului azer al Apărării. Acesta a îndemnat populația civilă de la fața locului să stea departe de obiectivele militare.

Amintim că, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat lansarea unor măsuri locale antiteroriste în Karabah "cu scopul restabilirii ordinii constituționale a Republicii Azerbaidjan". Baku a subliniat că populația civilă și infrastructura civilă nu sunt ținte.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult