Social

Șeful CNA explică cum poate fi diminuat fenomenul corupției din sistemul medical

Pentru diminuarea fenomenului corupției în sistemul medical este necesară formarea unor noi deprinderi în rândul populației, a declarat directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Funcționarul a precizat că achitarea oficială a serviciilor medicale adiționale, cu bon de casă și programarea online pentru consultații la medic, ar fi câteva dintre acțiunile care ar putea să reducă acest fenomen.

„Pe lângă factorul legat de anumite deprinderi pe care societatea noastră le-a format de-a lungul anilor, cred că sunt necesare formarea unor deprinderi noi, spre exemplu: achitarea serviciilor cu bon de casă, la casa nemijlocit a spitalului sau a centrului Medicilor de Familie, utilizarea tehnologiilor informaționale și este important ca cetățenii să-și cunoască bine drepturile. Sistemul de asigurare în medicină oferă o serie de drepturi și numărul maladiilor care sunt asigurate de stat crește de la an la an. În cadrul CNA noi avem instrumente de prevenire”.

Precizăm că datele unui studiu, realizat de Magenta Consulting, relevă că peste 50 la sută din cetățenii Republicii Moldova consideră corupția drept una dintre principalele probleme ale sistemului medical din țară. Alți 37 la sută sunt nemulțumiți de costurile pentru tratament.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult