Externe

BEI: Reconstrucția Ucrainei trebuie să înceapă acum și nu poate aștepta sfârșitul războiului

Reconstrucția Ucrainei este un proces care trebuie să înceapă de acum, nu de la momentul în care se va încheia războiul pornit de Rusia, spune Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), considerată „brațul financiar” al Uniunii Europene, scrie Digi24.

Digi24.ro
Sursa: Digi24.ro

„Nu există posibilitatea responsabilă să aștepți încheierea confruntării militare înainte de a începe reconstrucția”, a declarat Werner Hoyer într-un interviu.

„Ceea ce este nevoie acum este ca economia să fie menținută în funcțiune, ca veniturile din taxe să continue să vină la buget și ca sectorul agricol să fie capabil în continuare să exporte. Măsurile de sprijin pentru Ucraina trebuie să aibă loc acum, nu într-o zi în viitor când sperăm că va fi semnat tratatul de pace”, a adăugat Werner Hoyer.

BEI, organizație denumită și „brațul financiar” al UE, a alocat deja 1,7 miliarde de euro Ucrainei pentru refacerea școlilor, spitalelor și locuințelor sociale devastate de bombardamentele rusești.

Hoyer a menționat în special finanțarea recentă pentru refacere unui spital din Odesa.

„Dacă vrei ca economia să continue să funcționeze, atunci podurile, căile ferate și sistemul public de transport trebuie să fie funcționale. Aceasta este zona crucială a activităților noastre”, a mai spus el.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult