Externe

Aliev, către Blinken: Ofensiva azeră va înceta dacă separatiștii armeni „depun armele”

Azerbaidjanul a declarat miercuri că operațiunea sa militară din Nagorno-Karabah continuă cu succes, după ce SUA i-au cerut să oprească ostilitățile, iar Moscova a îndemnat ambele parți să oprească vărsarea de sânge în această regiune disputată, potrivit Reuters. Într-o discuție telefonică purtată cu secretarul de stat american, Antony Blinken, președintele azer, Ilham Aliev, i-a spus că ofensiva Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah va înceta dacă separatiștii armeni „depun armele”, potrivit AFP și Agerpres.

caucasuswatch.de
Sursa: caucasuswatch.de

„Șeful statului (azer) a afirmat că măsurile antiteroriste vor fi întrerupte dacă (separatiștii armeni) depun armele și se dezarmează”, a indicat președinția de la Baku într-un comunicat dat publicității miercuri, precizând că discuția telefonică cu Blinken a avut loc marți.

„Populația civilă și infrastructurile nu sunt vizate, doar țintele militare legitime sunt distruse”, susține președintele azer, în primele sale declarații de la lansarea ofensivei marți.

Potrivit acestuia, reprezentanți ai armenilor care trăiesc în Nagorno-Karabah au fost invitați „în repetate rânduri” la dialog de către președinția azeră pentru a „discuta problema reintegrării (lor)” în Azerbaidjan, „dar ei au refuzat”.

Conform aceluiași comunicat, Aliev afirmă că armata azeră a lansat această operațiune după decesul unor „civili și polițiști” în explozia unor mine, acuzându-i pe sabotori armeni de amplasarea acestor dispozitive explozive.

De asemenea, liderul de la Baku a afirmat că „așa-zisele alegeri prezidențiale” organizate la 9 septembrie de către separatiștii armeni în Nagorno-Karabah au fost o „continuare a provocărilor deliberate împotriva suveranității Azerbaidjanului” și au condus la această operațiune militară.

Măsurile militare „continuă cu succes”, cu arme și echipamente militare distruse, a indicat la rândul său Ministerul azer al Apărării într-un comunicat publicat miercuri pe platforma de mesagerie Telegram.

Regiunea montană Karabah este recunoscută la nivel internațional ca teritoriu azer, dar o parte din ea se află sub controlul administrației separatiste armene, care susține că este patria dintotdeauna a armenilor.

În lectura Departamentul de Stat american a acestei discuții telefonice, Aliev „și-a exprimat disponibilitatea” de a opri ostilitățile și de a organiza o întâlnire cu reprezentanții Nagorno-Karabah, notează Reuters.

Totodată, Blinken l-a asigurat pe premierul Pașinian de sprijinul deplin al Washingtonului.

Agențiile de presă ruse citează președinția azeră spunând că Aliev i-a transmis lui Blinken că Azerbaidjanul își va opri operațiunea doar după ce luptătorii armeni vor depune armele și se vor preda.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut „încetarea imediată a luptelor”, după ce Uniunea Europeană, Franța și Germania au condamnat acțiunea militară a Azerbaidjanului.

Armenia a preluat controlul asupra Nagorno-Karabah într-un război care a avut loc pe fundalul destrămării URSS. Azerbaidjanul a recuperat cea mai mare parte din această regiune montană în urma unui conflict de șase săptămâni în 2020, încheiat printr-un armistițiu mediat de Rusia.

Nu este încă clar dacă acțiunile Azerbaidjanului ar putea declanșa un conflict pe scară largă care să se extindă în Armenia, dar luptele din Karabah ar putea modifica echilibrul geopolitic în Caucazul de Sud, notează Reuters.

Autoritățile separatiste din Karabah au declarat că 27 de persoane au fost ucise, inclusiv doi civili, iar peste 200 au fost rănite în urma acțiunii militare de marți. Locuitorii din unele sate au fost evacuați, au precizat acestea.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult