Social

Noi măsuri pentru a ajuta șomerii să-și găsească un loc de muncă, aprobate de Guvern

Distribuția ajutoarelor sociale acordate cetățenilor va fi mai eficientă și mai corectă, iar numărul persoanelor angajate în câmpul muncii va crește, potrivit unor modificări legislative aprobate astăzi de Guvern. Documentul mai prevede introducerea unor noi servicii prestate de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a ajuta șomerii să-și găsească mai rapid un loc de muncă, a subliniat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

gov.md
Sursa: gov.md

„Proiectul de lege prevede măsuri prin care ne asigurăm că persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri în cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă o fac cu un singur scop, acela de a identifica un loc de muncă, dar nu pentru a beneficia de un ajutor social sau alte prestații sociale. Adițional, vom responsabiliza Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă să mobilizeze toate resursele necesare pentru a oferi oportunități de angajare și alte măsuri de ocupare activă pentru șomerii și persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă într-un timp cât mai restrâns posibil. Proiectul impune mai multe responsabilități față de șomeri în ceea ce privește eforturile acestora de angajare și comunicare permanentă cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă”, a declarat ministrul.

Alexei Buzu a notat că, în Republica Moldova, o parte dintre șomerii nu sunt destul de motivați să-și găsească un loc de muncă, iar anual, doar 25 de procente dintre acești sunt încadrați în câmpul muncii.

Conform statisticilor, în primele 6 luni ale acestui an, în Republica Moldova au fost înregistrate 14 mii de persoane cu statut de șomer. În același timp, 19 mii de locuri de muncă au fost declarate vacante și au fost angajați 4 500 de șomeri.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult