Externe

Nikol Pașinian: Armenia „nu a participat” la elaborarea acordului privind încetarea focului în Karabah

Armenia „nu a participat” la elaborarea textului acordului de încetare a focului, care tocmai a fost anunțat pentru a se pune capăt ostilităților în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, a declarat miercuri premierul Nikol Pașinian, citat de AFP și Reuters, transmite Agerpres.

europalibera.org
Sursa: europalibera.org

Pașinian a declarat că biroul său a luat notă de decizia autorităților din Karabah de a accepta o încetare a focului, relatează Interfax.

„Am luat notă de decizia autorităților din Karabah de a înceta ostilitățile și de a depune armele”, a afirmat Pașinian într-un discurs televizat adresat națiunii, la o zi după declanșarea unei ofensive de către Azerbaidjan.

Armenia nu mai are unități militare în Karabah din august 2021, a declarat premierul armean, conform agențiilor internaționale de presă, în condițiile în care în comunicatul administrației separatiste din Nagorno-Karabah se face referire la „retragerea unităților și militarilor rămași din forțele armate ale Armeniei”. „Este foarte important” ca luptele să înceteze în această enclavă, a adăugat el.

Separatiștii armeni din Nagorno-Karabah au anunțat miercuri că depun armele în cadrul unui armistițiu încheiat cu Azerbaidjanul și care a intrat în vigoare la 09:00 GMT, după o mediere rusă, potrivit AFP.

„Dacă trupele ruse de menținere a păcii au făcut o astfel de ofertă (de pace), înseamnă că acestea sunt pe deplin răspunzătoare pentru siguranța armenilor din Nagorno-Karabah”, a declarat premierul armean, citat de portalul rusesc RBC.

„Un acord a fost încheiat cu privire la retragerea unităților și militarilor rămași din forțele armate ale Armeniei (...) și dezarmarea completă a formațiunilor armate ale Armatei de apărare a Nagorno-Karabah”, a indicat președinția separatistă într-un comunicat.

Administrația de la Stepanakert, capitala enclavei, a anunțat că primele discuții privind „reintegrarea” teritoriului secesionist în Azerbaidjan vor avea loc joi în orașul azer Ievlah, situat la 295 km vest de Baku.

Astfel, forțele separatiste armene din regiunea separatistă Nagorno-Karabah a Azerbaidjanului au capitulat la 24 de ore după ce Baku a început o ofensivă pentru a restabili controlul deplin asupra teritoriului său, notează Reuters.

Rezultatul pare să deschidă calea pentru ca Azerbaidjanul să integreze aproximativ 120.000 de etnici armeni în societatea sa și să preia controlul deplin al unei zone montane care a fost în centrul a două războaie de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Armenia, care spune că nu are forțe militare în Karabah, în pofida afirmațiilor azerilor, nu a intervenit militar. Ea a acuzat Baku că încearcă să curețe etnic Karabahul, ceea ce Azerbaidjanul a negat.

Potrivit apărătorilor drepturilor omului din Armenia, luptele din ultimele 24 de ore în Nagorno-Karabah s-au soldat cu cel puțin 32 de morți, între care doi copii, și peste 200 de răniți.

În mesajul său către națiune, Pașinian a mai spus că Erevanul nu înțelege declarațiile administrației din Stepanakert despre retragerea unităților forțelor armate armene din Nagorno-Karabah. El a insistat că din august 2021 nu există unități armene în „Arțah”, așa cum numesc armenii Nagorno-Karabah.

„Menționarea Armeniei într-un text care nu are legătură cu Armenia justifică afirmațiile mele de ieri că unul dintre scopurile ofensivei asupra Nagorno-Karabah a fost atragerea Armeniei în ostilități. Dacă ar fi fost posibilă implicarea Armeniei, atunci scopul profund al acesteia ar fi trebuit să fie independența și suveranitatea țării”, a adăugat premierul armean, citat de RBC.ru.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult