Externe

Față în față cu ambasadorul rus, Zelenski a cerut eliminarea dreptului de veto al Moscovei la ONU

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a constatat, în discursul pronunțat miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, că popoarele și guvernele și-au pierdut încrederea în capacitatea și dorința ONU de a apăra frontierele suverane ale țărilor și a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră, relatează The Guardian.

În alocuțiunea excepțională rostită miercuri în fața Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski a denunțat "agresiunea criminală" a Moscovei împotriva țării sale și "blocarea" organismului ONU din cauza dreptului de veto al Rusiei.

El a spus că în sistemul actual al ONU, ceilalți membri sunt mai puțin influenți decât puterea de veto a Rusiei. "În aceste zile, în Adunarea Generală, auzim prea des cuvântul inegalitate în lume. Inegalitatea este menționată de diferite națiuni, atât mai mari, cât și mai mici. Tocmai această inegalitate este cea care face ca ONU să fie ineficientă”, a afirmat Zelenski.

Consiliul de Securitate ar trebui să fie "pe deplin responsabil" în fața statelor membre ale ONU și membrii săi permanenți ar trebui să reflecte "realitățile actuale", a arătat Zelenski.

Ucraina consideră că este "nedrept" ca miliarde de oameni să nu aibă un reprezentant permanent în Consiliul de Securitate, în timp ce Rusia are unul, a spus el.

El solicitat și ca "unitatea africană" să aibă un loc permanent în Consiliu și a spus că Asia merită, de asemenea, o reprezentare permanentă mai largă. Germania ar trebui să aibă un loc printre membrii permanenți ai Consiliului, la fel ca și statele din Pacific, a pledat el.

"Din păcate, acest loc în Consiliul de Securitate, pe care Rusia îl ocupă ilegal", a fost ocupat de "mincinoși a căror slujbă este să spele agresiunea și genocidul" desfășurate de Rusia în Ucraina.

Zelenski a cerut ONU să elimine dreptul de veto al Rusiei din Consiliul de Securitate, afirmând că este nevoie de o reformă majoră. "Dreptul de veto în mâinile agresorului blochează ONU", a spus el. "Este imposibil să oprim acest război, deoarece toate eforturile se confruntă cu veto-ul agresorului sau al celor care îl susțin pe agresor", a adăugat președintele ucrainean.

Adunarea Generală a ONU ar trebui să primească o putere reală de a depăși dreptul de veto atunci când un membru dă dovadă de agresivitate, a propus Zelenski. El a cerut ca dreptul de veto al Rusiei să fie eliminat, iar Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate.

Zelenski a arătat că țările formează noi alianțe în afara ONU din cauza modului în care ONU a gestionat invazia Rusiei în țara sa și a spus că ONU s-a dovedit a fi "ineficientă". Omenirea nu-și mai pune speranțele în ONU atunci când vine vorba de apărarea granițelor suverane ale națiunilor, a constatat Zelenski, care s-a adresat în persoană Consiliului de Securitate al ONU, în premieră de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva țării sale, în urmă cu mai bine de un an și jumătate.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult