Externe

Polonia a anunțat că nu mai trimite „niciun fel de arme” în Ucraina după scandalul cu cerealele

Relațiile dintre Polonia și Ucraina continuă să se înrăutățească ca urmare a tensiunilor legate de exporturile de cereale ucrainene, iar guvernul polonez a anunțat, miercuri seară, că nu va mai ajuta Ucraina cu armament în perioada următoare, ceea ce ar putea să pună în pericol șansele contraofensivei ucrainene în sudul și estul țării împotriva invadatorilor ruși, scrie Digi24.

Digi24.ro
Sursa: Digi24.ro

„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina”, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, la un post local din Polonia. „Ne concentrăm în principal pe modernizarea și înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, și asta într-un timp foarte scurt”, a continuat el.

Cu toate acestea, din raportul agenției poloneze PAP despre acest interviu, nu rezultă în niciun fel că Polonia a decis acum să oprească livrările de arme.

Interviul a fost dedicat în principal „scandalului cerealelor”, iar când a fost întrebat dacă Polonia va continua să ofere asistență militară Ucrainei, Morawiecki a spus: „Nu mai transferăm arme în Ucraina, acum ne înarmăm cu cele mai moderne arme”.

Totodată, oficialul a mai precizat că hub-ul militar situat în orașul Rzeszow, în sud-estul țării, prin care trec echipamente occidentale cu destinația Ucraina, funcționează normal.

Morawiecki nu a precizat când Polonia, unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Ucrainei, a încetat să le furnizeze și nici dacă acest lucru are vreo legătură cu conflictul privind cerealele ucrainene, guvernul său interzicând importul lor pentru a proteja interesele fermierilor polonezi.

Anunțul său a fost făcut la câteva ore după convocarea „de urgență” la Varșovia a ambasadorului ucrainean pentru a protesta față de comentariile președintelui Volodimir Zelenski la ONU. Marți, președintele ucrainean a spus că „unele țări se pretind solidare cu Ucraina, dar sprijină indirect Rusia”.

Ministrul adjunct de Externe din Polonia, care l-a primit pe diplomatul ucrainean, a denunțat această „teză falsă” și „mai ales nejustificată în ceea ce privește Polonia care sprijină Ucraina încă din primele zile ale războiului”.

Cerealele ucrainene au dinamitat relațiile între aliați

Anunțul de vineri al Uniunii Europene cu privire la încetarea interdicției de a importa cereale ucrainene, pronunțată în mai de cinci state ale UE, a inflamat spiritele, provocând embargouri unilaterale la care Ucraina a răspuns, luni, anunțând că va depune plângere la Organizația Mondială a Comerțului.

Ca răspuns, premierul polonez a avertizat, tot miercuri, că va extinde lista produselor ucrainene interzise la import. „A face presiuni asupra Poloniei în forurile multilaterale sau a trimite plângeri la tribunalele internaționale nu sunt metode adecvate pentru soluționarea diferendelor dintre țările noastre”, a avertizat diplomația poloneză într-un comunicat.

„Facem apel la prietenii noștri polonezi să lase emoția deoparte”, a reacționat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko, după ce Polonia a anunțat convocarea ambasadorului ucrainean. Denunțând „caracterul inacceptabil pentru Ucraina al interzicerii unilaterale de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene”, Nikolenko a adăugat că „partea ucraineană a propus Poloniei o soluție constructivă la problema cerealelor”.

Oficialul ucrainean a mai vorbit și de ceea ce a numit „caracterul incorect” al remarcilor făcute de președintele polonez, Andrzej Duda, la New York. Duda a comparat Ucraina cu „un om care se îneacă, riscând să-l tragă la fund și, de asemenea, să-l înece pe cel care încearcă să-l salveze”.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult