Ucraina și-a revizuit legea minorităților naționale: Drepturi restrânse pentru minoritatea rusă
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Uniunii Europene, relatează agenția EFE și Agerpres.
Printre altele, amendamentele adoptate prevăd că statul va furniza gratuit manuale imprimate și în format electronic în limba maternă elevilor din învățământul secundar care aparțin minorităților naționale recunoscute prin lege în Ucraina.
Noua versiune a actului normativ recunoaște dreptul de a folosi limbile minorităților în publicitate și pentru desfășurarea unor acțiuni publice. Statul se angajează de asemenea să ofere asistență în limba maternă victimelor violenței domestice și beneficiarilor de servicii sociale pentru vârsta a treia.
Amendamentele clarifică de asemenea criteriile pentru a determina în ce zone ale țării trebuie oferite astfel de servicii în limbile minorităților, în funcție de concentrarea populației care aparține minorităților etnice și culturale.
Versiunile anterioare ale acestei legi limitau mare parte din drepturile recunoscute pentru limbile naționale în cazul limbilor oficiale ale Uniunii Europene vorbite în Ucraina, unde există comunități etnice română și maghiară numeroase și un număr mai mic de comunități formate din etnici de origine poloneză, slovacă, germană, bulgară sau greacă.
Această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă - care este principala limbă a celei mai mari părți a populației în estul și sudul țării - de la recunoașterea multor drepturi.
Comisia de la Veneția ceruse Ucrainei să elimine această distincție (care nu apare în textul aprobat joi de parlamentul ucrainean), considerând-o discriminatorie. Totuși, noua versiune a legii limitează atât timp cât durează războiul cu Rusia unele drepturi ale reprezentanților minorității ruse, invocând faptul că identitatea lor națională coincide cu cea a statului agresor. Recomandările Comisiei de la Veneția au considerat justificată introducerea acestui moratoriu.
Într-o opinie emisă în luna iunie, Comisia de la Veneția a apreciat că noua lege ucraineană a minorităților naționale oferă garanții în conformitate cu standardele internaționale, dar pentru asigurarea deplinei conformități cu aceste standarde unele dispoziții ale legii trebuie reconsiderate.