Maia Sandu a avut o întrevedere cu Joe Biden: „Apreciem parteneriatul strategic și relațiile strânse cu SUA”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele SUA Joe Biden. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a menționat președinta după întrevedere.
„A fost o onoare să mă întâlnesc cu Președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden, în marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.
La New York, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken. Președinta a exprimat recunoștință pentru sprijinul acordat de SUA Republicii Moldova în protejarea valorilor democratice.
În marja Adunării Generale a ONU, Maia Sandu a discutat și cu Samantha Power, administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID), despre ultimele realizările obținute de Republica Moldova în reforma justiției și eforturile de a relansa economia.
În cadrul Dialogului Strategic SUA - Republica Moldova, cele două state au convenit să coopereze în cinci domenii specifice pentru consolidarea statului de drept și a bunei guvernări, și anume: realizarea reformelor semnificative în sectorul justiției, consolidarea instituțiilor de combatere a corupției, promovarea unei mass-media și societăți civile libere și active, îmbunătățirea transparenței guvernului și apărarea drepturilor omului pentru toți cetățenii.
SUA și Republica Moldova și-au reafirmat dorința de aprofundare a parteneriatului bilateral și de continuare a colaborării pentru combaterea corupției și protejarea instituțiilor independente.
Relațiile diplomatice dintre SUA și Republica Moldova au fost stabilite pe 18 februarie 1992.
După valoarea volumului schimburilor comerciale, SUA se situează pe locul 17 printre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 1,91% în comerțul total al Republicii Moldova.
Cadrul juridic bilateral Republica Moldova-SUA este constituit din 89 documente, printre care acorduri, memorandumuri, înțelegeri, declarații în domeniile economic, militar, judiciar, învățământ și cercetări științifice.