Politic

„Practicile abuzive ale Tiraspolului nu mai pot fi tolerate”. Autoritățile moldovene vor lua măsuri după ce o jurnalistă a fost declarată „indezirabilă” pe teritoriul regiunii transnistrene

Autoritățile constituționale ale Republicii Moldova vor aplica măsuri legitime de răspuns după ce jurnalista Elena Covalenco a primit interdicție de a intra în regiunea transnistreană a țării. Potrivit Biroului politici de reintegrare, „practicile abuzive ale Tiraspolului față de reprezentanții presei și ai societății civile, îngrădirea constantă a libertății circulației, alte limitări brutale ale drepturilor omului în regiune nu mai pot fi tolerate”.

„Această regretabilă acțiune demonstrează cu prisosință faptul, că Tiraspolul urmărește o altă agendă decât cea declarată public, aducând procesul de negocieri în impas. Măsurile întreprinse de autoritățile neconstituționale periclitează eforturile Chișinăului și ale partenerilor săi externi de a găsi o soluție pașnică și durabilă a dosarului transnistrean”.

CONTEXT

Pe 21 septembrie, fotojurnalista Elena Covalenco a fost declarată „indezirabilă” pe teritoriul regiunii transnistrene pe o perioadă de trei ani. Într-o postare pe Facebook, ea a scris că intenționa să meargă la un meci de fotbal care avea loc la Tiraspol.

„Tocmai am fost înștiințată de către forțele separatiste de la Tiraspol că am interdicție de intrare într-o regiune a țării mele. Pur și simplu mergeam la meci. Mulțumim autorităților constituționale că au făcut tot posibilul ca meciul de azi sa aibă loc pe un teritoriu unde securitatea ta depinde de voința unui regim ilegal” se arată în mesajul Elenei Covalenco.

Facebook/Elena Covalenco
Sursa: Facebook/Elena Covalenco
Facebook/Elena Covalenco
Sursa: Facebook/Elena Covalenco

Amintim că pe 21 septembrie, la Tiraspol, campioana Republicii Moldova, formația Sheriff, a jucat în prima etapă a fazei grupelor Ligii Europei cu formația italiană AS Roma. Fotbaliștii romani nu au efectuat antrenamentul oficial pe stadionul din Tiraspol, ci au ales să se antreneze ultima dată înaintea partidei în Italia.

Trebuie de menționat că în perioada aprilie 2022 – până în prezent, administrația de facto de la Tiraspol a decis introducerea codului roșu, ulterior galben, de amenințări teroriste, care nu a fost modificat sau anulat. Anterior, asociația Promo-LEX, a subliniat că organizațiile sportive precum FMF și UEFA trebuie să fie mai responsabile și să acționeze ferm pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pe care le promovează.

„Or, este un fapt notoriu că teritoriul din stânga Nistrului rămâne un spațiu închis, izolat controlat de un regim ilegal, unde drepturile omului nu pot fi promovate, monitorizate, evaluate și apărate. Acordul pentru desfășurarea meciului pe stadionul din or. Tiraspol este un cadou generos și gratuit, inclusiv de imagine și financiar pentru administrația locală ilegală”, preciza asociația într-un comunicat.

În iunie 2022, UEFA a anunțat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa în regiunea transnistreană din motive de securitate, iar la 4 iulie, Comitetul Executiv al UEFA a luat o decizie nejustificată de a permite desfășurarea meciului la Tiraspol.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult