Proiectul arhitectural al Filarmonicii Naționale va fi supus consultărilor publice. Reconstrucția ar putea costa aproximativ 70 de milioane de euro
Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, care a fost distrusă acum trei ani în urma unui incendiu, este tot mai aproape de a renaște. Pentru reconstrucția acesteia a fost organizat și un concurs internațional de idei, iar proiectul arhitectural declarat câștigător va fi prezentat săptămâna viitoare, după care vor urma consultări publice. Reprezentanții Ministerului Culturii declară că acest proces este complicat, necesită resurse financiare considerabile, dar este absolut necesar ca un astfel de edificiu să existe cât mai curând în Republica Moldova.
Pe ruinele fostei Filarmonici Naționale va fi construită o instituție nouă modernă, după un proiect arhitectural declarat câștigător la concursul internațional de idei. Acesta a fost elaborat de Casa de arhitecți din Germania și va fi prezentat pe 26 septembrie, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, a declarat ministrul Culturii Sergiu Prodan, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Radio Moldova. Potrivit acestuia, în țara noastră nu există nicio sală cu performanță acustică, iar cerințele pentru noua filarmonică sunt anume de acest ordin.
„La 26 septembrie, Ministerul Culturii va organiza o conferință cu tema patrimoniului arhitectural, în cadrul căreia Casa de arhitecți din Germania va prezenta proiectul câștigător și va răspunde la întrebări. Trebuie să avem o înțelegere a intențiilor finale și un acord social despre ce urmează a fi întreprins. Este o procedură complicată pe care eu personal nu am trecut-o niciodată, respectiv noi încercăm să nu facem greșeli, să mergem pas cu pas, astfel ca într-un viitor apropiat să putem avea această sală. Consider că Republica Moldova merită să aibă o sală acustică pentru ca să crească și mai mulți tineri care vor reprezenta Moldova în toată Europa și în toată lumea. Și această filarmonică sperăm să fie o pepinieră de artiști talentați,” a declarat ministrul Culturii.
Sergiu Prodan mai spune că estimările făcute de autorii proiectului câștigător pentru realizarea proiectului ajung la aproximativ 70 de milioane de euro, resurse considerabile, pe care statul nostru nu și le poate permite. Astfel, autoritățile de resort vor implica parteneri externi și persoane interesate de reconstrucția Filarmonicii. Ministrul a mai notat că Banca Europeană de Investiții s-a arătat interesată de proiect, însă aceasta finanțează până la 50 de procente din valoarea proiectului, respectiv, celelalte resurse vor fi acumulate din donații.
Imediat după incendiu, s-au acumulat bani din donații, care în prezent se află la Trezoreria de Stat, pe conturile deschise atunci de Ministerul Finanțelor. Aceștia sunt destinați în exclusivitate pentru reconstrucția Filarmonicii și vor fi utilizați atunci când vor demara lucrările. În total, pe conturi ar fi în jur de 6 milioane de lei.
La Concursul Internațional de Soluții Arhitecturale au participat 27 de companii de arhitectură din 13 țări ale lumii, inclusiv din Republica Moldova.
Amintim că, la data 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu, care ar fi fost provocat din neglijență de câțiva muncitori, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost distrusă. Tavanul sălii principale s-a prăbușit, iar flăcările s-au extins în interiorul clădirii și au mistuit biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale. De atunci, artiștii Filarmonicii au susținut concerte la Palatul Republicii.