Politic

Premierul Dorin Recean a anunțat majorări salariale pentru medici și alocații unice pentru profesori

De la 1 octombrie, Guvernul intenționează să majoreze salariile medicilor, angajaților teatrelor și să ofere plăți unice de 3000 și 5000 de lei cadrelor didactice, salvatorilor, polițiștilor și carabinierilor. Totodată, vor fi alocați bani în plus pentru dezvoltare regională, drumuri și agricultură. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat astăzi, într-un briefing, că Guvernul anunță un pachet de sprijin, Spor pentru Moldova, în valoare de 1,3 miliarde de lei, care va avea impact direct pentru 170 de mii de cetățeni.

Alte 352 de milioane de lei vor fi alocate de Executiv suplimentar pentru a acoperi cheltuielile, în mod special, la căldură și energie electrică în școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice. Premierul Dorin Recean a prezentat programul Spor pentru Moldova, menit să susțină economia și cetățenii.

„Guvernul a identificat resurse suplimentare, cu ajutorul partenerilor noștri europeni, din Statele Unite și din organizațiile internaționale. Vom avea un program bine pus la punct, prin care, pe de o parte, să acordăm asistență și majorări de venituri pentru mai multe categorii de populație, dar și să stimulăm creșterea economică. Guvernul vine cu un pachet de sprijin „Spor pentru Moldova”, în valoare de 1,3 miliarde de lei, cu impact direct pentru 170 de mii de moldoveni. Alte 352 milioane de lei se vor aloca pentru a se acoperi cheltuielile energetice școli, grădinițe, spitale și alte instituții de stat”, a spus Dorin Recean în cadrul unui briefing.

Premierul a anunțat și un suport pentru sănătate. Mai exact creșterea cu 15% a salariilor tuturor lucrătorilor medicali, inclusiv pentru spitalele care nu sunt finanțate de către CNAM. Medicii legiști vor primi salarii majorate cu 22%.

În același timp, profesorii vor primi o plată unică de 5 mii de lei.

„Toți profesorii vor primi 5000 de lei. Cadrele non-didactice vor primi 3000 de lei. Sunt vizați inclusiv lucrătorii din grădinițe”, a menționat Dorin Recean.

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că va prezenta în plenul Parlamentului propunerile de rectificare a bugetului.

Republica Moldova s-a confruntat cu multiple crize în ultima perioadă, iar acest ajutor este binevenit pentru mai multe categorii de salariați a precizat economistul Viorel Gîrbu la postul nostru de radio.

„Republica Moldova a trecut prin criză și cu regret încă n-am ieșit până în prezent. Foarte multe categorii de salariați au înregistrat scăderi în termeni reali la salarii. Executivul nu face altceva decât să compenseze și să reducă din această scădere urmare a deprecierii monedei naționale, deci ca consecință a inflației din anul 2021. Un alt domeniu care necesită atenția autorităților este cel de protecție social și asistență social. Acolo la fel nivelul salarizării este foarte mici. Alte aspecte țin de indexarea pensiilor. Știm că Executivul n-a găsit de cuviință să indexeze pensiile la nivel suficient”, a declarat Viorel Gîrbu.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult