Social

Audieri parlamentare pe cazul membrului CSM, învinuit de corupție. Directorul CNA: Omiterea înregistrării informației de către unii angajați ai CNA, ar putea fi făcută din rea voință

Omiterea înregistrării informației de către unii angajați ai CNA, ar putea fi făcută din rea voință, astfel a explicat Directorul instituției, Iulian Rusu, lipsa datelor din baza centrală a Comisiei despre implicarea într-un dosar de corupție a lui Iulian Muntean, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat astăzi la audierile publice, Comisia juridică, numiri și imunități. Președinta Comisiei de profil a calificat lipsa informației din Baza Centrală de date drept o încălcare gravă.

În dosarul penal în care noul membru CSM are statut de învinuit mai figurează 74 de persoane, dintre care 55 sunt profesori la ASEM, a menționat la audierile din Parlament, directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu. Potrivit acestuia, faptul că informația despre statutul învinuitului, Iulian Muntean, în dosarul de corupție din 2018 nu a fost inclusă în baza centrală de date trezește suspiciuni de rea-voință asupra unor acțiuni ale angajaților de la CNA.

„Am stabilit preliminar că ar exista suspiciuni de rea voință din partea anumitor angajați ai Centrului Național Anticorupție. Deci, asta face parte din exercițiu de cercetare de serviciu, să vedem care a fost motivul tergiversării. Eu nu pot să prezint acum informații finale. Avem nevoie de timp suplimentar pentru ca să stabilim care exact a fost rolul acestor persoane”, a precizat șeful CNA.

Practică de a nu introduce informația despre o persoană cu statut de învinuit în baza de date este una vicioasă și gravă a afirmat peședinta Comisia juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate.

„Faptul că o persoană, din 2018 se află într-un caz penal, cu statutul de învinuit și această cauză nu este nici transmisă în instanța de judecată și nici nu se ia nici o măsură cu privire la această persoană și probabil, cu privire la celelalte 74 de persoane din dosar, nu cunosc detalii, mie mi se pare foarte, foarte grav. Dar aceasta urmează să discutăm și cu ceilalți participanți la audiere, ca să avem o claritate ce facem mai departe”, a subliniat Stamate.

Totodată, Olesea Stamate a spus că acest incident poate fi calificat drept sabotaj din partea instituțiilor de drept.

„Anumite coincidențe par ciudate. La 29 mai Procuratura Anticorupție expediază la CNA solicitarea de stabilire a unui plan de acțiuni pe acest caz și exact perioada coincide cu perioada în care Comisia a făcut anumite solicitări către CNA privind candidatul. Chiar dacă procuratura Anticorupție nu era obligată din oficiu să reacționeze mie mi se pare ciudat că, nici procurorul care este responsabil de cazul respectiv, nici ofițerul de urmărire penală de la CNA, care știe foarte bine dosarul nu a venit la conducătorii lor să spună: Om, bun, noi avem iată așa un caz că subiectul evaluat este vizat într-un dosar penal și are statut de învinuit. Haideți să transmitem informația la Comisia Pre-Vetting. Dar, nu. Se așteaptă ca procedura de evaluare să finalizeze, să fie emisă decizia, să vină candidatul la Parlament, Parlamentul să-l numească și la puțin timp după asta să fie scursă informația, începând cu Telegram, că după aceasta ceilalți jurnaliști au preluat. Nu vă supărați, dar mie îmi pare un sabotaj clasic. Și nu zic că din partea Procuraturii Generale sau din partea CNA. Cei care sunt împotriva acțiunilor guvernării actuale, mai ales împotriva comisiei Pre-Vetting și de vetting au încercat să bage o strâmbă și să discrediteze imaginea comisiei Pre-Vetting”, a menționat Stamate.

Comisia Pre-Vetting a făcut solicitări anterior în privința mai multor procurori și judecători, însă în privința lui Iulian Muntean, figurant al unui dosar penal pe fapte de corupție, asemenea interpelări nu au fost a confirmat reprezentanta Procuraturii Generale, Aliona Nesterov în cadrul audierilor de astăzi. Potrivit acesteia, trebuie de atras atenția la cel care a completat chestionarul la aplicarea pentru funcția de membru al CSM - Iulian Munteanu, care a indicat fals că nu a figurat în vreun dosar penal.

Amintim că, scandalul în care este implicat noul membru al CSM, Iulian Muntean, a apărut după ce Procuratura Anticorupție a confirmat pentru presă că acesta figurează într-un dosar de corupție, din 2018. Subiectul a provocat nedumerire, inclusiv pentru că înainte de a fi numit de Parlament, acesta a promovat evaluarea externă

Comisia Pre-Vetting susținea că nu a fost informată despre eventuale investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean.

Inițial Iulian Muntean a anunțat că dosarul a fost intentat la comandă și că informației despre caz nu ar exista în baza de date. Vineri, 22 septembrie, noul membru al CSM, care este învinuit de corupție într-un dosar din 2018, a anunțat că ia în calcul varianta depunerii unei cereri de demisie.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult