Social

Republica Moldova și Franța au semnat un document de intenție privind consolidarea dialogului în domeniul apărării

Un document de intenție privind consolidarea dialogului dintre Republica Moldova și Republica Franceză în domeniul apărării a fost semnat astăzi la Chișinău. Acesta va contribui la asigurarea securității statului, precum și la modernizarea sectorului de apărare al țării noastre. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi, într-un briefing comun cu ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, aflat în vizită la Chișinău. La rândul său, oficialul francez a menționat că Franța va susține Republica Moldova în sectorul de apărare, inclusiv în gestionarea crizelor.

army.md
Sursa: army.md

Sprijinul Franței pentru Republica Moldova în domeniul apărării s-a intensificat, în special, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina, a menționat ministrul Anatolie Nosatâi.

„Franța a fost și este un susținător al inițiativelor și proiectelor de modernizare a sectorului de apărare și reformelor democratice ale țării noastre, precum și un promotor al parcursului european al Republicii Moldova. Sprijinul Franței a fost resimțit intens pe parcursul anilor, în special în perioada pandemiei și acum, când războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei a transformat paradigma securității regionale, generând efecte negative multilaterale”, a declarat Anatolie Nosatîi.

La rândul său, ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, a declarat că țara sa va sprijini Republica Moldova pe trei piloni din domeniul apărării, cum ar fi asigurarea egalității de gen în Armata Națională, consolidarea capacităților de apărare, implementarea proiectelor de interoperabilitate dintre cele două țări.

„Primul pilon este cel al formării femeilor și bărbaților care poartă uniformă. Al doilea pilon pe care vrem să-l lansăm este cel al capacităților, al echipamentelor. În acest sens, am avut discuții fructuoase. Mă refer la cesiunea unor echipamente, pe care armata franceză nu le mai folosește, pe care le vom ceda armatei moldave”, a declarat Sébastien Lecornu.

Precizăm că, ministrul Forțelor Armate ale Republicii Franceze, Sébastien Lecornu, a avut o întrevedere și cu președinta țării Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult