A fost prezentat proiectul arhitectural al Filarmonicii Naționale. Arhitect, privind acustica sălii: „Să avem o performață corespunzătoare”
Proiectul arhitectural după care va fi renovată Filarmonica Națională a fost prezentat la Forumul Cultural, organizat pentru prima dată la Chișinău. Arhitecții afirmă că viziunea are la bază o abordare modernă, iar viitoarea sală de concert corespunde performanței acustice. Potrivit reprezentanților instituției, timp de trei ani de la incendiul care a distrus Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” s-au făcut pași mici, dar siguri pentru a înainta în proiectarea și construcția edificiului de importanță națională.
Pe parcursul celor trei ani au fost inițiate proiecte și acțiuni pentru renovarea Filarmonicii Naționale, care reprezintă cea mai importantă instituție concertistică națională, a declarat directoarea Filarmonicii, Svetlana Bivol. Ea a menționat că mai multe țări au transmis donații de instrumente și echipamente muzicale pentru artiștii filarmonicii.
„Timp de trei ani s-au făcut pași nu foarte mulți, dar foarte siguri pentru a depăși această problemă și pentru a înainta în lucrările de proiectare și de construcție a acestui edificu. Toată lumea a fost cu ochii pe noi și colegii din România, Spania, Ucraina ne-au transmis donații în formă de partituri muzicale, accesorii pentru instrumente, chiar unele instrumente și noi toți ne dorim ca filarmonica într-adevăr să renască și să ne bucurăm cu toții de acel edificu și de produsele artistice prezentate în această scenă”, a declarat Svetlana Bivol.
La Concursul Internațional de Soluții Arhitecturale, organizat anul trecut, au participat 27 de companii de arhitectură din 13 țări ale lumii, inclusiv din Republica Moldova. Proiectul câștigător aparține unei Case de arhitecți din Germania și a fost prezentat astăzi. Arhitectul german Thorsten Kock, a subliniat că acesta are la bază o abordare modernă, iar viitoarea sală de concert corespunde performanței acustice, ceea ce este imperios necesar pentru artiști.
„Ați avut posibilitatea să reflectați și să spuneți că da, am pierdut un lucru enorm, dar avem o șansă nouă. Noi ne-am conformat acelor solicitări, am făcut toate aceste lucruri în așa fel încât să putem să avem și concerte de operă, spectacol de teatru. Totul ține de acustica acestei săli care este foarte importantă pentru muzicieni, ca să se poată auzi fiecare dintre ei, din diferite locuri ca să avem o performață corespunzătoare”, a menționat arhitectul.
Amintim că, la data 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu, care ar fi fost provocat din neglijență de câțiva muncitori, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost distrusă. Tavanul sălii principale s-a prăbușit, iar flăcările s-au extins în interiorul clădirii și au mistuit biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale. De atunci, artiștii Filarmonicii au susținut concerte la Palatul Republicii.
Imediat după incendiu, s-au acumulat bani din donații, care în prezent se află la Trezoreria de Stat, pe conturile deschise atunci de Ministerul Finanțelor. Aceștia sunt destinați în exclusivitate pentru reconstrucția Filarmonicii și vor fi utilizați atunci când vor demara lucrările. În total, pe conturi ar fi în jur de 6 milioane de lei.