Costurile ridicate la energia electrică și gaze afectează producătorii autohtoni. Precizările ministrului Agriculturii
Piața internă nu poate fi asigurată cu legume pe întreg parcursul anului, din cauza prețului la energia electrică și gaze. O soluție ar fi utilizarea surselor regenerabile, este de părere ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea afirmă că producătorii autohtoni nu pot crește legume în sere toamna și iarna, din cauza cheltuielilor mari pentru încălzire. Chiar dacă unii agricultori ar cultiva roșii sau castraveți în perioada rece a anului, prețul de realizare ar fi mai mare. Astfel, consumatorii vor procura roșii de import, care sunt mai ieftine.
Vladimir Bolea susține că o soluție ar fi utilizarea energiei regenerabile.
„Costurile energetice pot fi reduse cu sisteme de alt tip de energie regenerabilă, la asta lucrăm. Centralele pe bază de peleți, vegetație, pe bază de porumb, putem face un program de subvenționare ca noi să putem subvenționa sistemul de calorifere, sau să subvenționăm centrala ca să nu aibă amortizare. Este o altă componentă care trebuie pusă în fiecare zi în acea centrală, cum ar fi lemnul, de aici trebuie să găsim resursa de energie ieftină”, a menționat Vladimir Bolea.
Posibilitățile de a crește legume în perioada rece a anului sunt reduse, crede agricultorul Viorel Revenco. Potrivit acestuia în această perioadă este nevoie de căldură și de soare, pentru ca procesul de fotosinteză să se producă. De asemenea, fermierul susține că există tehnologii moderne care ar putea crea asemenea condiții, însă sunt necesare investiții considerabile.
„Investiția ar fi prea mare, nu pre cred că vom putea intra cu prețurile acestea din țările care se importează, din țările din care au soare”, a conchis Viorel Revenco.
În prezent, Republica Moldova importă din Turcia cele mai multe fructe și legume. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2022, importul de fructe și legume a crescut cu 9,5 %.