Social

Doctorul familiei// Vaccinarea antigripală

Toamna este corelată cu apariția virozelor, infecțiilor și răcelii, iar anual populația din Republica Moldova are acces la vaccinul antigripal, care pare să protejeze oamenii de formele grave ale bolii. Mai multe detalii la subiect vă oferă Pavel Cepraga.

Gripa este o maladie respiratorie determinată de virusul influenta, iar în fiecare an Organizația Mondială a Sănătății (OMS) emite recomandări cu privire la tulpinile gripale care trebuie incluse în vaccinurile pentru sezonul gripal următor.

Virusul ce este răspunzător de apariția bolii este unul cu proprietăți mutagene înalte, ceea ce înseamnă că este într-o continuă schimbare, iar vaccinurile utilizate împotriva acestuia ar trebui să fie adaptate anual.

Specialiștii menționează că în mod prioritar ar trebui să se vaccineze contra gripei persoanele în vârstă, lucrătorii medicali, femeile însărcinate și copiii începând cu vârsta de șase luni.

Protecția ce o oferă acest preparat împotriva gripei durează până la șase luni, astfel Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă vaccinarea antigripală anuală, de preferință în lunile septembrie sau octombrie.

Efectul protectiv apare, de obicei, în circa două săptămâni de la vaccinare și oferă o scădere a activității virale de 40-60%.

Dacă aveți febră, tuse uscată, scurgeri nazale, dureri de cap, mușchi, articulații și oboseală marcată nu ezitați să vă adresați medicului de familie, purtați masca de protecție și evitați contactul social apropiat, cel puțin în colectivități.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult