Corespondență Bruxelles//Târguieli în culise: Când ar putea începe Chișinăul și Kievul negocierile de aderare la UE
Sfârșitul anului ar putea duce la depășire unei etape foarte importante pentru Republica Moldova - dar și pentru Ucraina - în drumul lor spre aderarea la Uniunea Europeană. Este vorba de începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării.
Reforma Uniunii Europene este din nou unul dintre cele mai fierbinți subiecte la Bruxelles. Principala temă discutată este extinderea Uniunii. O vreme s-a crezut că Uniunea Europeană va face o pauză pentru a se consolida în interior, înainte de a continua să se extindă, dar războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat toți parametrii. Dar nu este limpede deocamdată cum ar putea funcționa UE atunci când se va extinde de la cei 27 de membri actuali la peste 30 de membri.
În acest context, un raport de 60 de pagini, Sailing On High Seas: Reforming And Enlarging The EU For The 21st Century, lansat pe 19 septembrie este semnificativ. Asta în primul rând pentru că raportul a fost inițiat de Franța și Germania, cele mai mari două state membre, fără de care nimic în UE nu poate funcționa cu adevărat. De luni de zile, 12 think-tankers (denumit Grupul celor 12) din cele două țări au deliberat asupra a ceea ce trebuie să se schimbe în interiorul UE pentru a putea primi noi membri.
E important faptul că Germania, multă vreme reticentă, consideră acum că UE ar putea primi noi membri chiar în anul 2030, deși termenul pare poate prea ambițios. Rămân însă mari reticențe prin unele capitale. Guvernul polonez, astfel, a fost un susținător feroce al aderării Ucrainei la UE, dar se opune cu îndârjire unor reforme esențiale, precum reducerea nevoii de a întruni unanimitatea în luarea deciziilor între guvernele UE.
Când liderii UE se vor întâlni în orașul spaniol Granada, pe 6 octombrie, se așteaptă ca ei să discute despre respectivul raport pentru a ajunge la un fel de decizie cu privire la calea de urmat atunci când se vor reuni din nou la Bruxelles pe 14-15 decembrie. Nu tot ceea ce este propus în document va fi luat în considerare - poate nici măcar majoritatea punctelor propuse. Se așteaptă însă ca Republica Moldova și Ucraina să poată să înceapă negocierile de aderare după summitul UE din luna decembrie, altfel zis: poate chiar la începutul anului viitor.
Acestea se petrec pe capitole și pot dura ani de zile, așa cum pot fi și închise și suspendate o vreme. O apreciere mai realistă spune că negocierile pot dura un deceniu. Desigur, teoretic nu este exclus ca Republica Moldova și o Ucraină care ar fi pus capăt războiului să poată adera în anul 2030, însă pentru asta Uniunea Europeană are nevoie de o reformă în profunzime, de aceea cei care se opun unei extinderi rapide nu sunt neapărat ostili Republicii Moldova sau Ucrainei sau țărilor candidate din Balcanii de vest, ci sunt doar conștienți că o Uniune cu peste 30 de membri va funcționa și mai greoi decât cea actuală cu 27 dacă mecanismele interne nu sunt adaptate.
Nu trebuie uitat că unele structuri interne nu au mai fost modificate de la fondare, de la acea comunitate inițială de state care erau doar în număr de... 6!
Autor: DAN ALEXE