Republica Moldova avansează în respectarea drepturilor omului, susțin experții
Republica Moldova se numără printre țările care avansează în privința respectării drepturilor omului, susțin experții. Un rol important în acest sens îl are Avocatul Poporului, instituția- cheie, a cărei importanță este resimțită, în special, în situații de criză, au menționat participanții la conferința internațională ,,Protecția și promovarea drepturilor fundamentale ale omului în contextul noilor provocări și realități existente în societățile moderne”.
Republica Moldova, începând cu anul 2020, se confruntă cu multiple provocări, acestea fiind cauzate de războiul din Ucraina dar și de pandemia de Covid-19. Astfel, oficiul Ombudsmanului are în gestiune și respectarea drepturilor refugiaților din țara vecină, a declarat Avocatul Poporului, Ceslav Panico.
„Dezinformarea, propaganda, conflictele armate, tensiunile sociale, evoluția tehnologică rapidă, implicarea businessului în respectarea drepturilor omului sunt doar câteva aspecte care necesită o intervenție eficientă și rapidă. Rolul mecanismelor instituțiilor naționale, în special al ombudsmanilor ține de preveni astfel de cazuri. Trebuie de prevenit în mod timpuriu și să prevenim încălcările dreptului omului pentru a evita pierderi ale drepturilor omului”, a spus Ceslav Panico.
La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a precizat că oficiul Avocatului Poporului s-a afirmat în promovarea respectării drepturilor omului pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, unde astfel de încălcări sunt sistematice.
„Instituția Avocatului Poporului este instituția fundamentală pentru protejarea drepturilor cetățenești. Recunoștința față de avocatul poporului se extinde și în contextul demersurilor susținute pe care le face echipa avocatului poporului în promovarea dreptului omului pe întreg teritoriu Republicii Moldova inclusiv regiunea Transnistreană, unde încălcările dreptului omului, cu mare regret, au un caracter sistemic”, a menționat Mihai Popșoi.
Protecția drepturilor omului este una din recomandările Comisiei Europene pe care Republica Moldova le-a îndeplinit în vederea obținerii statutului de țară candidată pentru aderare la spațiul comunitar, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.
Totodată, oficialul a precizat că instituția ombudsmanului trebuie să intervină în continuare în situații de criză și să se afirme ca principal promotor al drepturilor omului.
„Protecția omului a fost unul din cele trei domenii care au fost considerate ca fiind realizate. Asta înseamnă că, ceea ce s-a făcut până acum este bine și este important să ne menținem pe aceiași cale în viitor. Odată cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova sa confruntat cu provocări noi, inclusiv pe influxul de câteva sute de mii de refugiați în țară în tensificarea atacurilor cibernetice, dezinformarea și destabilizarea”, a conchis Janis Mazeiks.
Conferința Internațională ,,Protecția și promovarea drepturilor fundamentale ale omului în contextul noilor provocări și realități existente în societățile moderne” a fost organizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate a Oficiului Avocatului Poporului în Republica Moldova. La eveniment au participat experți și ombudsmani din 15 țări.