Politic

Expert: Decretul de eliberare din funcție a lui Alexandr Stoianoglo deschide calea pentru numirea unui nou procuror general

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Decretului de eliberare din funcție a lui Alexandru Stoianoglo, este posibil să fie desemnat un nou procuror general, susțin experții. Tergiversarea dosarelor pe acest caz în instanțele naționale au determinat emiterea decretului de către instituția prezidențială, explică membrii Consiliului Superior al Magistraturii. De cealaltă parte, avocații ex-Procurorului General au declarat că Decretul este ilegal și va fi contestat.

De astăzi funcția de procuror general este vacantă, iar odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Decretului prezidențial, iar în scurt timp este posibil să fie desemnat un nou procuror general. Totuși, sunt necesare unele explicații privind emiterea decretului, este de părere expertul Promo-Lex, Vadim Vieru.

„Nu am competența să apreciez legalitatea acestui decret, dar sunt siguri că avocații dlui Stoianoglo o să se adreseze în instanța de judecată și deja instanța o să aprecieze toate circumstanțele ce vizează legalitatea acestui Decret. Unica întrebare pe care o am- de ce acest Decret a fost emis abia acum. La nivel de Președinție ar trebui să existe o comunicare publică și să se explice totuși, de ce acum, pentru ca să nu existe loc de interpretare din partea cetățenilor. De astăzi funcția de procuror general este vacantă, iar în scurt timp putem să ne așteptăm la desemnarea unui nou procuror general. , susține expertul.

O funcție importanță în stat, precum cea de Procuror General care este ocupată de interimari, timp de doi ani ar fi un motiv serios pentru a lua o asemenea decizie, a afirmat membrul Consiliului Superior a Magistraturii, Ion Guzun, la emisiunea Rezoomat de la RLIVE.

„De ce să se aștepte decizia CEDO pe acest caz. Este o hotărâre a CSP, este raportul comisiei care a evaluat activitatea procurorului general Stoianoglo, la acel moment. Probabil că dna președintă a așteptat timp de doi ani luarea unor decizii în acesta sens și probabil că a venit și timpul. Noi avem timp de doi ani o funcție importantă în stat, care nu este completată”, a precizat Ion Guzun.

Decretul prezidențial privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo a fost semnat, ieri, de șefa statului, Maia Sandu.

Decizia de eliberare din funcție a fostului Procuror General a fost luată în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor, din 23 mai 2022, dar și în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției, notează instituția prezidențială.

Avocații lui Alexandr Stoianoglo consideră decretul ilegal și au menționat pentru postul nostru de radio că îl vor contesta în instanța de judecată.

Amintim că, pe 5 octombrie 2021, ex-procurorul general a fost reținut pentru 72 de ore, iar la expirarea mandatului, a fost plasat în arest la domiciliu, ulterior sub control judiciar, apoi suspendat din funcție. Interimatul a fost asigurat de Dumitru Robu timp de un an. În prezent această funcție este exercitată de procurorul anticorupție Ion Munteanu.

Fostul Procuror General Alexandr Stoianoglo este acuzat în mai multe dosare, inclusiv pentru fals în declarații, dar și pentru corupție pasivă și abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon să fie eliberat din detenție, cel din urmă fiind condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult