Economic

Creșterea rezervelor de gaze naturale în UE duce la scăderea prețurilor la energie

Țările din Uniunea Europeană au reușit să-și mărească rezervele de gaze naturale, ceea ce face ca prețurile la energie să fie mai mici. De asemenea, a reușit să-și diversifice sursele de aprovizionare cu combustibili, devenind tot mai independente față de gazul rusesc, se menționează într-un studiu analitic realizat de Reuters, notează Digi24.

Aceasta va avea un impact benefic și pentru țara noastră, în condițiile în care rețelele de transport a gazelor naturale din Republica Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD, susțin experții de la București.

După exploziile misterioase produse cu un an în urmă, care au afectat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, Uniunea Europeană și-a îmbunătățit rapid capacitatea de a transporta gaze naturale obținute din surse alternative. Înainte de războiul din Ucraina, Rusia trimitea 155 de miliarde de metri cubi de gaze în Europa în fiecare an, în mare parte prin conducte. În anul 2022, importurile prin gazoducte ale UE au scăzut la 60 miliarde de metri cubi, iar anul acesta, se așteaptă ca acestea să scadă până la 20 de miliarde de metri cubi.

Astfel, Norvegia, care nu este membră a UE, a luat locul Rusiei, fiind cea mai importantă sursă de aprovizionare cu gaze pentru Uniunea Europeană, iar importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) au crescut și ele foarte mult, în special datorită livrărilor din Statele Unite ale Americii.

Totodată, prețul de referință în Europa a scăzut semnificativ, ajungând la 40 de euro/mega Wh, comparativ cu 180 de euro/MWh, acum un an.

În vederea asigurării independenței energetice au fost diversificate sursele în mai multe țări membre ale blocului comunitar. Gazoducte noi pentru aprovizionarea cu gaz din afara Rusiei au fost inaugurate anul trecut în Grecia și Polonia. Finlanda, Germania, Italia și Olanda au deschis terminale pentru importurile de gaze naturale lichefiate, altele urmând să se deschidă în Franța și Grecia.

Amintim că, din data de 19 septembrie, rețelele de transport a gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt gestionate de Vestmoldtransgaz, subsidiara „Transgaz” România. Totodata, Vestmoldtransgaz, a obținut statutul de operator cu ulterioară certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III. Conform experților, în următorii doi ani Republica Moldova va deveni complet independentă energetic.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult