Ziua Internațională de Conștientizare privind Risipa de Alimente: O treime din produsele în stare bună ajung la gunoi
Astăzi este celebrată Ziua Internațională de Conștientizare privind Risipa de Alimente. Potrivit datelor, 1/3 dintre alimentele în stare bună ajung la gunoi, o tendință înregistrată și în Republica Moldova, a declarat la Radio Moldova, coordonatoarea de proiecte de la Banca de Alimente, Ana Ceban.
Specialista a precizat că în prezent, agenții economici sunt tot mai interesați să doneze produse alimentare către Banca de Alimente, care ulterior să fie distribuite persoanelor nevoiașe din țară.
„Din totalul acestor alimente care se risipesc, aproape 2/3 sunt de la consumatorii casnici. Dacă e să vorbim de zona de recuperare, de exemplu din lanțul agroalimentar, am constatat o creștere și o disponibilitate mai mare a agenților economici de a ne dona produsele către bancă, pentru că putem să recuperăm toate tipurile de alimente și ulterior le distribuim în serviciile sociale din toată țara, e vorba de cantine sociale, centre pentru bătrâni sau copii”, a declarat Ana Ceban.
Aceasta a precizat că oamenii sunt îndemnați să împărtășească experiența lor și acțiunile pe care le fac pentru a preveni aruncarea alimentelor, creând astfel bune exemple.
Amintim că, anul trecut, Parlamentul a aprobat un proiect de lege de prevenire a risipei alimentare. Programul prevede un șir de măsuri, precum vânzarea promoțională sau la preț redus a alimentelor, donarea acestora către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali.