Electorala

Serbenco: Este prematur să spunem dacă reprezentanții fostului partid Șor vor putea fi înregistrați în cursa electorală, până la decizia CC

Până la decizia de marți a Curții Constituționale pe marginea sesizării deputaților fostului partid Șor este prematur să spunem dacă reprezentanții acestuia vor putea fi înregistrați în cursa electorală, a declarat la radio Moldova secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Eduard Serbenco. Și reprezentanții Comisiei Electorale Centrale spun că vor aștepta decizia Curții.

Despre posibilitatea înregistrării în campanie a reprezentanților partidelor declarate neconstituționale se va cunoaște cu exactitate săptămâna viitoare, pe 3 octombrie, după ce Înalta Curte se va pronunța și va lua o decizie în acest sens, potrivit lui Eduard Serbenco. El a mai declarat că doar organul electoral va decide până la urmă dacă va înregistra sau nu în cursa electorală candidați care au făcut parte dintr-un partid neconstituțional.

„Este prematur să zicem lucrul acesta. Eu cred că noi trebuie să așteptăm până când Curtea Constituțională se va pronunța pe data de 3 octombrie 2023, adică marțea viitoare, și-n funcție de decizia de marți se va ști cu exactitate dacă persoanele respective pot fi alese sau nu pot fi alese. Știți, lucrul acesta trebuie să-l determine organul electoral, Comisiei Electorală Centrală. Nu putem să ne dăm cu părerea în ceea ce privește acțiunea de mai departe a Comisiei Electorale Centrale. Deocamdată știm cu exactitate că articolul respectiv din Codul electoral a fost suspendat și aici vă emit propria mea părere strict fără angaja pe nimeni. Bănuiesc că persoanele respective pot depune actele și se pot înregistra în calitate de concurent electoral însă organele nu pot adopta nicio decizie în privința candidaturilor lor - îi înregistrează sau nu îi înregistrează. El va aștepta decizia Curții de marți, 3 octombrie”, a declarat Eduard Serbenco.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale Alexandru Berlinschi a declarat pentru postul nostru de radio că în această situație există două opțiuni care vor fi clare pe 3 octombrie, după ce Curtea Constituțională se va pronunța: fie va menține prevederea articolului 16e din Codul Electoral, fie o va anula și candidații respectivi vor avea dreptul să candideze la alegeri. Totul depinde de decizia de marțea viitoare a Înaltei Curți, susține Alexandru Berlinski.

„Din punct de vedere juridic, această normă este suspendată (articolul 16 din Codul Electoral), adică persoanele pot depune documentele. Există șapte zile la dispoziție ca organele electorale să examineze acel dosar. Să admitem pur ipotetic, astăzi, data de 29, ei merg să depună dosarele pentru a candida, ei au termen 7 zile, adică data de 5 octombrie să se expună. Sperăm mult că la 3 octombrie Înalta Curte se va expune, iar, în funcție de hotărârea Curții, organul electoral urmează să ia decizia. Sunt două opțiuni aici: dacă Curtea lasă în vigoare norma din Cod, atunci acestor persoane le va fi refuzată înregistrarea. Dacă Curtea va admite o altă decizie, să admitem pur ipotetic, va anula prevederea articolului 16 din Cod, atunci persoanele date vor putea să candideze. Decizia organului electoral este în strânsă legătură cu decizia Curții Constituționale”, a spus Berlinski.

Amintim că, miercuri, 28 septembrie, Curtea Constituțională a dispus suspendarea prevederilor din Codul electoral care le interzic membrilor și aleșilor din partea partidelor declarate neconstituționale să candideze la alegeri. Curtea precizează că a suspendat prevederile respective în urma examinării unei sesizări depuse de deputați ai fostului partid Șor. Judecătorii constituționali vor examina sesizarea marți, 3 octombrie

În luna iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor, iar ulterior parlamentul a votat modificări legislative care le interzic persoanelor din conducerea partidelor declarate neconstituționale și celor care dețin funcții elective să candideze la alegeri pe un termen de 5 ani.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult