Electorala

Expert: Corupția în campania electorală trebuie stopată, iar autoritățile au obligația de a crea un mecanism de supraveghere a procesului

Membrii Partidului Șor, singurul declarat neconstituțional în Republica Moldova, vor putea depune actele pentru înregistrare, începând de astăzi și până în data pronunțării unei hotărâri definitive. Decizia Curții este legală și e în concordanță cu recomandările Consiliului Europei în materie electorală, susțin experții. Totodată, potrivit acestora corupția în campania electorală trebuie stopată, iar autoritățile au obligația de a crea un mecanism de supraveghere a procesului.

Decizia Curții Constituționale este legală și legitimă, fiind în concordanță cu recomandările Consiliului Europei în materie electorală, a declarat constituționalistul Alexandru Tănase.

„Există standardele Consiliului Europei în materie electorală, care, de fapt, împiedică guvernele statelor-membre ale Consiliului Europei să modifice legislația cu cel puțin un an înainte de alegeri. Observăm că aceste modificări au fost introduse cu încălcarea acestor recomandări, ba chiar în timpul sau în procesul perioadei electorale”, a spus Tănase.

Totodată, Alexandru Tănase susține că Înalta Curte ar trebui să solicite opinia Comisiei de la Veneția, până a pronunța decizia finală.

Deși se vor putea înregistra în campanie, nu există certitudinea că membrii fostului partid Șor vor reuși să participe la scrutin, așa cum până în data de 3 octombrie este puțin timp pentru a aduna pachetul de acte necesare, a menționat președinta comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate.

„Prevederile legale sunt suspendate, dar Curtea a zis că pe trei octombrie urmează să examineze sesizarea în fond și atunci se va pronunța. Îmi este greu să înțeleg că suspendarea a fost solicitată și în sesizarea anterioară și atunci nu a fost acceptată. Acum însă suspendarea este acceptată”, a declarat Stamate.

Corupția în campania electorală trebuie stopată, iar autoritățile trebuie să creeze un sistem de prevenire a acestui fenomen a afirmat analistul politic, Anatol Țăranu.

„În condițiile când membrii acestui partid, care sunt bănuiți și în multe cazuri pe bună dreptate, ei trebuie să fie supravegheați și orice deviere de la lege, orice încercare de a aplica aceleași proceduri de corupție trebuie să fie sancționate imediat”, a spus Țăranu.

În luna iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul Șor, iar ulterior Parlamentul a votat modificări legislative care le interzic persoanelor din conducerea partidelor declarate neconstituționale și celor care dețin funcții elective să candideze la alegeri pe un termen de 5 ani.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult