Oleg Echim - bucătarul din Republica Moldova care gătește pe vas de croazieră
Cu o experiență de 12 ani in domeniul gastronomiei, Oleg Echim a reușit să gătească pentru mii și mii de gurmanzi, pe apă și pe uscat, rețete specifice din diferite țări sau chiar continente.

Una dintre experiențele inedite a fost să fie bucătar pe un vas de croazieră. Împreună cu alți 300 de bucătari a gătit pentru aproximativ 5000 de turiști timp de jumătate de an.
„Câți turiști, atâtea gusturi. În funcție de țara în care sunt îmbarcați pasagerii, meniul se schimbă. Aprovizionarea cu alimente se face și în porturile mici, dar rezerva de bază este asigurată la pornire. Circa 40 de tone de alimente, cu un buget total de peste un million de dolari”, a povestit în cadrul emisiunii „Popas Turistic”, de la Radio Moldova Oleg Echim.
Meniul pe un vas de croazieră este divers. Totuși sunt câteva aspecte specifice, spune bucătarul. „All day breakfast – adică micul dejun este servit toată ziua. Ouă prăjite, fierte, poșate și în toate felurile, în combinație cu diferite garnituri. De asemenea, pastele sunt preferatele turiștilor indiferent de țara de origine. Pe vas există și un „pasta-bar”, unde este mereu aglomerat. De obicei, pastele sunt servite cu sos ragu alla Bolognese, Chicken Alfredo și tot felul de sosuri picante, în mod special”, spune bucătarul.
Împreună cu bucatari din România, Oleg Echim, le-a gătit turiștilor și mâncare tradițională. „Tochitură moldovenească și tocană. Cei mai încântați de bucatele noastre au fost cei din zona asiatică, doar că adăugau ardei iuți peste tot”, susține Oleg Echim, bucătar.
În prezent Oleg Echim este bucatar-șef la un restaurant din Oslo, Norvegia. Dar, totuși cea mai frumoasă experiență profesională, a fost cea de bucătar pe vas de croazieră, mărturisește Oleg Echim.
Autor: Daniela Gherman