Social

Majorarea salariilor miniștrilor este criticată de către opoziție. Replica Guvernului: Nu este rușinos să majorezi salariile

Majorarea salariilor miniștrilor cu 8000 de lei este calificată de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova drept o decizie rușinoasă, umilitoare și iresponsabilă. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Anastasia Taburceanu, susține că salariul impozitat al miniștrilor va crește de la 15 mii de lei la 21 mii de lei.

Creșterea salariilor pentru miniștri și funcționarii de rang înalt este un act de batjocură față de popor, în condițiile în care prețurile pentru serviciile comunal-locative și produsele de primă necesitate au crescut de 2-3 ori, când pensiile vor fi indexate cu cel mult 14% în timp ce inflația e de 30%, se menționează în comunicatul PSRM.

Și primarul de Chișinău, Ion Ceban a criticat la ședința Primăriei decizia Guvernului de a majora salariile miniștrilor.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Anastasia Taburceanu, a declarat pentru Radio Moldova că salariul impozabil al miniștrilor a fost majorat până la 21 de mii de lei. În total 54 de demnitari din Guvern vor ridica de la 1 ianuarie salarii mai mari.

„ Pentru 54 de oameni s-a majorat salariul. Concret, pentru miniștri, salariul se majorează de la 15 mii la 21 de mii. Dar pe lângă acești 54 de oameni mai sunt și secretari de stat, dar care e salariul acestora și cum se majorează, eu nu pot să vă spun. În orice caz, declarațiile pe care le face PSRM despre faptul că este rușinos, nu este rușinos să mărești salariile unor oameni care trebuie să producă rezultate și să ia decizii pe sectoare foarte importante de dezvoltare a țării. Rușinos este faptul că în celelalte guvernări miniștrii primeau salarii în plic și de asta erau ipocriți în măsura în care nu și le majorau”, a declarat Taburceanu.

Precizăm că potrivit Legii bugetului de stat, salariul minim pe țară va fi majorat, în anul viitor până la 4.000 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore pe lună. La solicitarea sindicaliștilor de a majora salariul minim până la 5000 de lei, Guvernul a promis că acesta va fi revizuit pe parcursul anului 2023.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult