Politic

Parlamentul European va decide dacă Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile pentru aderare

Parlamentul European urmează să pună la vot, marți, o Rezoluție privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Înaintea de aceasta, eurodeputații vor dezbate cu membrii Comisiei și ai Consiliului ultimele evoluții din Republica Moldova, implicit implementarea celor nouă recomandări făcute în luna iunie 2022, o dată cu acordarea statutului de țară candidată pentru aderare.

Mai mulți europarlamentari, dar și Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, se arată încrezători că Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an. De aceeași părere sunt și unii oficiali moldoveni. Potrivit acestora, Republica Moldova reușește să armonizeze legislația națională cu cea europeană și să implementeze unele condiționalități ale Comisiei Europene, dar reformarea justiției și lupta cu corupția sunt procese de durată, a declarat la emisiunea ,,Zi de Zi” de la Radio Moldova șeful direcției integrare europeană a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugen Caras:

„Sunt lucruri care durează, în general, în timp. Ceea ce ține de lupta cu criminalitatea, cu corupția, deoligarhizarea societății, reforma justiției. Lucrurile acestea durează, însă la momentul dat, noi vorbim despre faptul că noi ne-am făcut temele sub aspect de cadru legislativ, de mecanismele care sunt create pentru a combate crima organizată sau corupția”.

Precizăm că, în luna aprilie anul curent, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene ca negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă va îndeplini cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. La emisiunea ,,La 360 de grade” de la Radio Moldova europarlamentarul Dacian Cioloș a menționat că nu are îndoieli că votul va fi, cu o largă majoritate, pentru lansarea negocierilor. Rezoluția este foarte importantă din punct de vedere politic, a precizat Dacian Cioloș:

„Rezoluția aceasta este importantă din punct de vedere politic, pentru că, pe de o parte, dă un semnal de susținere politică din partea Parlamentului European, care, în general, este favorabil procesului de extindere a UE și, în mod particular, favorabil începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova. Parlamentul European a susținut încă de la început statutul de țări candidate pentru cele două state și acum va susține începerea negocierilor de aderare”.

Precizăm că, marți, 3 octombrie, la Strasbourg, Parlamentul European va decide dacă Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile pentru aderare. Va urma o decizie a Comisiei Europene, după care, la Summitul din luna decembrie, Consiliul European va lua decizia finală.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult