La cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului sunt așteptați peste 100 de mii de vizitatori
Peste o sută de mii de vizitatori sunt așteptați în acest an la Ziua Națională a Vinului, care va fi marcată pe 7-8 octombrie. Actuala ediție se va desfășura sub genericul „Vinul nostru cucerește lumea”. Evenimentul va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale și la vinăriile din țară.
Cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va aduna aproximativ o sută de vinificatori, reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul nostru cucerește lumea”, care își vor prezenta produsele.
Potrivit organizatorilor, cei care vor procura Carnetul Degustătorului, în valoare de 250 de lei, vor putea degusta 12 vinuri. Acesta va fi valabil pe durata celor două zile ale evenimentului.
60% dintre vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în țările Uniunii Europene, iar acesta este un succes pentru Republica Moldova a declarat astăzi într-o conferință de presă, directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă. La eveniment sunt așteptați peste 100 000 de vizitatori, inclusiv turiști străini.
„Sloganul ediției din anul acesta a Zilei Național a Viei și Vinului este „Vinul nostru cucerește lumea”. În acești ani au fost cucerite mai mult de 96 de țări, preponderent exporturile fiind în 75 de țări ale lumii, dintre care 60% dintre produsele moldovenești vitivinicole sunt exportate în țările UE. Acesta este un succes foarte mare pentru noi, cei care ne-am trezit într-un an că depindeam de o singură piață și nu aveam ce face cu vinurile noastre”, a spus Elizaveta Breahnă.
Ziua Națională a Vinului este o sinteză a rezultatelor muncii viticultorilor și vinificatorilor, iar vinul moldovenesc este cel mai reprezentativ Ambasador al Moldovei în lumea întreagă, a afirmat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
„Din interesul de a promova și mai mult protențialul de export pe care îl are Republica Moldova pe dimensiunea produselor din vinificație, cu o zi înainte, pe data de 5 octombrie, va fi o conferință internațională cu semnarea unui Memorandum de susținere a agriculturii din Republica Moldova. Vor participa miniștrii agriculturii in Germania, România, Țările Baltice, Austria, Polonia. Cu toți acești miniștri, după ce vom semna memorandumul de susținere a agriculturii, pe data de 6 octombrie, vom participa la deschiderea acestui festival”, a declarat Vladimir Bolea.
Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și exportator important. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile cheie ale economiei noastre. Vinurile moldovenești sunt exportate în 75 de țări, prețul mediu de comercializare a unui litru de vin fiind de aproximativ doi dolari, potrivit autorităților. În țara noastră sunt înregistrate 260 de vinării.