Soarta filmului sovietic. Vlad Druc: „Fac ceea ce dictează regimul sau nu fac nimic?”
Crearea unui film până în anii '90 nu a fost deloc ușoară. Arta cinematografică a suferit și ea în lipsa libertății țării noastre. Cu toate astea, cineaștii de la noi și-au continuat munca și au produs filme.
„Vor accepta sau nu? – asta atârna deasupra noastră. Eram impuși să alegem - ori suntem contra statului și nu facem nimic, ori ne asumăm să producem filme care n-au nimic cu ideologia”, a spus cineastul Vlad Druc, într-un interviu pentru Radio Moldova.
„Dacă fac ceea ce la place lor, eu de ce mai exist?”
Vlad Druc povestește că au fost multe provocări în perioada sovietică, dar tot ele au dat creației o forță și mai mare.
„Balansarea asta între eul tău artistic și acceptarea din punct de vedere ideologic, te face să ai alt registru de acțiune artistică. Eu mă gândeam tot timpul – o să ne oprească sau nu? Merg mai departe sau nu? Dacă fac ceea ce le place lor, atunci eu pentru ce mai exist?”, se întreba regizorul, cu mai mulți ani în urmă.
Libertatea și valorile de astăzi
Timpurile n-au fost prietenoase procesului de creare a filmelor, nici după anii '90, mărturisește Vlad Druc. Libertatea n-a adus neapărat calitate produsului cinematografic.
„Când a apărut democrația, a început să se filmeze despre orice și cădeam în cealaltă extremă. Puneam în film și lucruri mai puțin frumoase. Acum poți să înjuri în literatură, poți să înjuri în filme. Noi însă nu putem vorbi mereu doar despre ceea ce-i rău. Avem nevoie și de altceva”, afirmă cineastul.
Cinematografia - între bine și rău
Trecutul greu al cinematografiei nu poate opri evoluția acestui domeniu, declară Vlad Druc.
„Omul prin asta este o minune – că știe să supraviețuiască în fața greutăților și continuă să creeze. Până la urmă, valorile umane artistice sunt multe. Nu putem să ne ținem de trecut și să spunem că a fost greu. Mergem mai departe. Toată viața pulsează și e bine să scoatem în afară rămășițele de atunci. Am trăit perioade grele, apoi au venit altele. Nu aveam lumină, salarii. În loc de bani erau niște hârtii. Tot timpul va fi lupta dintre bine și rău, dar trebuie să supraviețuim și să facem artă”, mai explică regizorul.
Vlad Druc s-a născut la 17 octombrie 1948, în satul Pociumbăuți din raionul Edineț. După absolvirea studiilor la Moscova, în anul 1973, devine regizor la „Moldova-film”, realizând zeci de filme documentare. A obținut numeroase premii la festivaluri naționale și internaționale de film, continuând să creeze documentare până în prezent. Din 2003, este și profesor de Arta filmului la Catedra regie TV a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
Autor: Elena Stegari