Cultură

Personalitatea săptămânii // 80 de ani de la nașterea lui Florian Pittiș

A trăit pe deplin clipa și a ancorat în ea printr-o personalitate multitalentată – sunt două acțiuni pe care s-a fundamentat viziunea artistică a celui care astăzi ar fi împlinit 80 de ani – Florian Pittiș. Actorul român de teatru, film, voce radio și de televiziune, regizor, traducător, interpret și textier de muzică folk, realizator de emisiuni radio, Florian Pittiș și-a trăit toată viața de parcă nu ar exista ziua de mâine. „Vorba lui Bob Dylan, nu știu cum se face că în fiecare zi mă scol tot astăzi”, spunea „Moțu”. Florian Pittiș a fost „moțatul” familiei și a rămas alintat așa și de colegi, și de prieteni. Porecla i-a dat-o bunica lui, pentru că a fost primul băiat al familiei, cel care avea să ducă numele mai departe... Departe a ajuns numele său. Din ce experiențe i-a fost construită traiectoria strălucită, aflați din articolul următor.

Florian Pittiș s-a nascut la 4 octombrie 1943, la București. Referitor la scrierea numelui său, există o confuzie. Pittiș a ajuns să fie scris cu doi de „t“ dintr-o greșeală a angajatului care i-a făcut actele de naștere. O eroare pe care tatăl său n-a mai avut răbdarea să o repare și așa a rămas.

Dragostea față de teatru i-a cultivat-o mama, care nu și-a realizat visul de a deveni actriță. La patru ani, ea l-a înscris în spectacolul „Congresul puștilor”, unde a jucat rolul lui Ciuculeț, într-un scurt act dramatic. La doar 14 ani, a avut loc începutul său actoricesc, odată cu montarea actului III din piesă „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, unde a jucat rolul cetățeanului turmentat. În 1958 a făcut figurație în spectacolul „Omul cu mârțoaga” la Teatrul Național din București.

În anii 1959-1963, a studiat la Liceul ,,Gheorghe Lazăr” din București, unde a învățat într-o clasă de matematică-informatică. După studiile liceale, s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (azi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”), dar a fost respins. A fost nevoit să o ia de la zero, urmând cursurile de la Politehnica din București pentru un an, timp suficient ca să se pregătească mai bine pentru admiterea din anul următor. Pentru că-și dorea să devină actor, în timpul studenției la Politehnică, și-a găsit de muncă la Teatrul „Bulandra”, în calitate de electrician. Dirija reflectorul de urmărire în timpul repetițiilor și spectacolelor. Experiența din culise s-a dovedit a fi cea mai bună meditație primită, înainte de noul examen de admitere.

În 1968, a absolvit Institutul de Teatru din București, după care a fost angajat la Teatrul Municipal ,,Lucia Sturdza Bulandra”, unde a colaborat cu regizori de renume, precum Andrei Șerban, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu ș.a. La începutul anilor ’70, a studiat la Paris cu renumitul artist mimic Marcel Marceau. În paralel cu teatrul, s-a afirmat și în domeniul muzical, devenind cunoscut și popular datorită spectacolelor sale muzicale din televiziune, într-un trio alături de Anda Călugăreanu și Dan Tufaru. A început să-și facă singur spectacole, să interpreteze roluri în teatru radiofonic, să cânte. În anul 1992, a întemeiat, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Vladi Cnejevici, formația ,,Pasărea Colibri”, cu care concertează până în 2001, înregistrând împreună cu ea patru albume.

A semnat cronici muzicale în diverse publicații, iar în 1998, a devenit directorul Canalului „Tineret” al Radiodifuziunii Române, urmând ca apoi să devină redactor-șef al postului de radio Radio3net.ro, ce emitea exclusiv pe internet (2001).

A fost un mare admirator al formației ,,Beatles” și al lui Bob Dylan, din care a tradus și a adaptat melodii. A adus o contribuție notabilă în popularizarea muzicii pop-rock, prin realizarea unor emisiuni radiofonice în cadrul seriei „Pittiș Show”. A fost una dintre vocile consacrate ale emisiunii „Teleenciclopedia”, producție a TVR.

Pentru că a fost popular în țara sa, în 1995 a primit o ofertă de la Walt Disney Pictures să dubleze vocea lui Winnie the Pooh, în versiunea română a serialului ,,Noile aventuri ale lui Winnie de Pluș”, fiind printre primii actori din țară care dubla un serial „Disney”.

În afara activității artistice, Pittiș a fost membru și președinte al Senatului Clubului Aristocratic al ,,Rapidului”, fiind susținător al respectivei echipe de fotbal.

Festivalul anual de jazz de la Vama Veche îi poartă numele.

Răpus de cancer, a decedat la 5 august 2007, în București.

Gabriela Știrbu

Gabriela Știrbu

Autor

Citește mai mult