Alegeri

Constatări Promo-LEX: Modificările frecvente ale Codului Electoral ar putea dezorienta alegătorii

Modificările frecvente la Codul Electoral, nerespectarea termenelor prevăzute de Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția, sunt câteva dintre aspectele problematice care ar putea afecta organizarea și desfășurarea scrutinului local general din 5 noiembrie, inclusiv rezultatele alegerilor, se menționează în cel de doilea Raport al Misiunii de Observare a alegerilor a Asociației Promo-LEX, prezentat astăzi în conferință de presă.

Potrivit Promo-lex, intervenția Comisiei Situații Excepționale în reglementarea procesului electoral este una fără precedent. Aceasta în condițiile în care legea nu abilitează Comisia, în mod expres, de a interveni în restricționarea dreptului de a fi ales. Totodată, Promo-lex constată modificarea frecventă a normelor și legislației electorale, care ar putea dezorienta alegătorii. În acest context, directorul de programe la Asociația Promolex, Nicolae Panfil, a precizat că instituțiile implicate în procesul electoral ar trebui să țină cont de prevederile Codului bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția.

„Atât legiuitorii cât și membrii Comisiei Situații Excepționale au încercat să vină cu anumite măsuri, să țină cont de acele considerente ale Curții Constituționale. Încercarea de a individualiza și de a găsi acea proporție pentru fiecare din persoanele vizate pentru a stabili dacă a încălcat sau nu a încălcat ceva, la fel, dacă va avea sau nu va avea dreptul de a fi ales. Precizez, este și modificarea legislației electorale cu omiterea etapelor de legiferare. Deși, am pomenit că a fost adoptată un nou regim de urgență, acel proiect de lege, totuși, Promo-Lex a insistat ca astfel de legi importante să fie adoptate cu respectarea tuturor procedurilor de transparență, solicitarea tuturor expertizelor, consultări publice”, a afirmat Nicolae Panfil.

Totodată, Nicolae Panfil, s-a referit și la unele încălcări a prevederilor legale în ceea ce privește înregistrarea candidaților, finanțarea partidelor politice, activitatea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul al doilea și altele.

Precizăm că ieri Parlamentul a aprobat unele modificări la Codul electoral care pun în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale. Acestea vizează prevederile care se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupa funcții elective din partea partidului declarat respectiv, nu vor putea candida alegeri.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult