Expert: Chișinăul trebuie să-și intensifice eforturile pentru a îndeplini cele nouă recomandări ale Comisiei Europene
Procesul de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar presupune realizarea mai multor aspecte tehnice, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să-și intensifice eforturile pentru a îndeplini cele nouă recomandări ale Comisiei Europene, întâi de toate pentru populația țării, a declarat expertul pe securitate de la București, Mihai Isac, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
„Îndeplinirea celor nouă condiționalități solicitate de Uniunea Europeană au în primul rând scopul de a transforma Republica Moldova într-un stat democratic, cu o economie funcțională, și într-un stat unde corupția nu mai este în capul mesei. Autoritățile de la Chișinău trebuie să-și întețească căile de a implementa reformele necesare asigurării unui trai mai bun populației Republicii Moldova. Aceste reforme nu se fac pentru Uniunea Europeană, pentru NATO sau pentru alte state, aceste reforme trebuie făcute în primul rând pentru populația Republicii Moldova, pentru ca acea parte a populației care zice că, din diferite motive politice, economice au fost nevoite să plece, să poată reveni acasă”, a declarat Mihai Isac.
Amintim că, Parlamentul European a adoptat în această săptămână cu o largă majoritate de voturi o Rezoluție prin care recomandă începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an.
În prezent, țara noastră se află în așteptarea evaluării de către Comisia Europeană a îndeplinirii celor nouă condiționalități prevăzute în Avizul de acordare a statutului de țară candidată pentru aderare la blocul comunitar.
Comisia Europeană se va întruni în octombrie, iar în decembrie Consiliul European va anunța decizia finală.