Electorala

Discursul de ură este interzis și va fi sancționat în perioada campaniei electorale, potrivit Codului Electoral

Discursul de ură este interzis și va fi sancționat în perioada campaniei electorale, potrivit modificărilor Codului Electoral, care au intrat în vigoare la începutul anului. Subiectul a fost discutat astăzi la o dezbatere publică organizată de Agenția de presă IPN.

Concurenții electorali care vor utiliza în campanie discursuri de instigare la ură sau discriminatorii vor fi sancționați. Această normă a fost aprobată anul trecut și va fi aplicată în premieră în alegerile locale din 5 noiembrie.

Introducerea acestei prevederi a fost necesară, deoarece se atestă o creștere a utilizării mesajelor care promovează și incită la discriminare și ură, în special, în mediul online, a declarat experta în monitorizare și combatere a discursului de ură de la Promo-LEX, Irina Corobcenco.

„Discursul de ură în legislația națională până în 2022 putea fi sancționat doar în baza Codului Audiovizual, dacă acesta era generat de către furnizorii de servicii media. Este o mare diferență dintre discursurile electorale acide între concurenți și altceva este discursurile electorale în care un competitor electoral utilizează discursul său pentru a îndemna pe alți cetățeni să încalce drepturile altui grup, pentru că acel grup este diferit, și tocmai acest tip de discurs trebuie sancționat”, a declarat Irina Corobcenco.

La rândul său, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, a notat că modificările operate la codul contravențional care prevăd aplicarea acestor sancțiuni au scopul de a asigura și a garanta tuturor participanților la campania electorală reguli clare. Potrivit funcționarului, acest fapt va asigura desfășurarea unei campanii electorale corecte.

„Până în prezent discursul la ură de asemenea era sancționat de legislație, doar că nu era expres prevăzut în cadrul campaniei electorale. Modificări la Codul Contravențional era acea siguranță legală referitor la faptul că nu vor fi pornite campanii denigratoare în privința unor participanți la campania electorală”, a menționat Alexandr Berlinschii.

Conform legislației, concurenții electorali care vor utiliza discursuri de instigare la ură sau discriminatorii ar putea fi pedepsiți cu amendă de până la 20 de mii de lei.

Amintim că, la alegerile locale generale urmează să fie aleși peste 11 mii de consilieri și peste 800 de primari. În procesul electoral vor fi antrenați peste 22 de mii de funcționari.

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult