Politic

Expert, despre Strategia Securității Naționale: Cea mai importantă acțiune ține de rezolvarea conflictului transnistrean pe cale pașnică

Strategia Securității Naționale a fost prezentată astăzi de președinta Maia Sandu, după ce Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat în ședință. Proiectul are la bază cinci direcții, printre care consolidarea sectorului de apărare și atragerea investițiilor pentru modernizarea Armatei Naționale. Experții afirmă că este esențial ca acțiunile propuse să fie analizate și discutate la consultările publice. Totodată, aceștia apreciază angajamentul autorităților de la Chișinău privind soluționarea exclusiv pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

diez.md
Sursa: diez.md

Printre acțiunile enumerate de președinta Maia Sandu se regăsesc consolidarea capacităților de apărare a statului, dezvoltarea parteneriatelor internaționale de securitate, precum și avansarea în soluționarea pe cale pașnică a diferendului transnistrean. Totodată, șefa statului a subliniat că politica agresivă a Federației Ruse și corupția înrădăcinată în țara noastră sunt două mari pericole la adresa securității Republicii Moldova.

„Prima direcție este să sporim investițiile și să întărim sectorul de apărare națională și securitate. Bugetul de securitate trebuie majorat. A doua direcție este să avansăm gradual pe calea soluționării conflictului transnistrean. Trupele ruse aflate ilegal în țara noastră trebuie să părăsească teritoriul suveran al Republicii Moldova. A treia direcție este să fim parte și să dezvoltăm parteneriate de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice. A patra direcție de acțiune este să intensificăm lupta de combatere a corupției. A cincea direcție de acțiune este să contribuim la securitatea regională și internațională”, a declarat Maia Sandu.

Cea mai importantă acțiune ține de rezolvarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, a declarat expertul în securitate, Alexandru Flenchea, la emisiunea „Zi de Zi” de la postul public de radio. El a subliniat că mesajul transmis de șefa statului relevă că viitorul european al Republicii Moldova și reintegrarea țării sunt două procese corelate, care trebuie să ajungă la o finalitate.

„A fost reconfirmat angajamentul de rezolvare a conflictului pe cale pașnică și cred că președinta țării a pus punct în dezbaterea privind falsa dilemă între viitorul european al țării și viitorul țării reintegrate, procese corelate care trebuie avansate independent unul de altul și trebuie duse până la o finalitate firească și unul și celălalt. Ce este mai important într-o țară și într-o societate? Educația sau sănătatea? Ambele sunt importante. Prin analogie s-a vorbit despre necesitatea consolidării sectorului de apărare care are nevoie de forțe armate mai puternice, mai instruite”, a menționat expertul.

Alexandru Flenchea a notat că valoarea și conținutul acestor acțiuni trebuie analizate și discutate la consultările publice.

Amintim că șefa statului a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a prezenta proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și propune direcțiile de acțiune pentru consolidarea acesteia.

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult