Doctorul familiei// „Jamais vu”, opusul senzației „déjà vu”. Ce înseamnă și de ce apare ?
Mulți oameni au auzit și probabil au experimentat, cel puțin o dată în viață senzația de „déjà vu”, starea când ceea ce facem ni se pare destul de familiar sau cunoscut, dar puțini oameni știu despre opusul unui „déjà vu”, cunoscut sub numele de „jamais vu”. Ce este un „jamais vu” și de ce apare acesta vă spune Pavel Cepraga.
V-ați uitat vreodată brusc la un cuvânt pe care îl scrieți frecvent și v-ați întrebat dacă l-ați scris corect, ca și cum l-ați vedea pentru prima dată? Acesta ar putea fi un „jamais vu”.
Dacă ați văzut un semn rutier pe care anterior îl știați, iar acum îl priviți și nu vă dați seama ce arată acesta, de asemenea poate fi un „jamais vu”.
Din franceză, „déjà vu” înseamnă deja văzut, iar „jamais vu” – niciodată văzut.
Conform specialiștilor, „jamais vu” este un fenomen psihologic. Nu se știe precis de ce ar apărea asemenea stări, dar neuropsihologii susțin că în creier apare o deconectare temporară între percepție și memorie.
Pe lângă interferența cu procesarea memoriei, dr. Dung Trinh, expert în domeniu, a teoretizat că „jamais vu” poate fi rezultatul disfuncției lobului temporal, o regiune din creier care reacționează la oboseală, stres sau stări neurologice. De asemenea, „jamais vu” poate fi cauzat și de un dezechilibru al neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina sau serotonina.
Medicul susține că atunci „când nu acordați o atenție deplină la ceva familiar, creierul dumneavoastră îl poate procesa temporar ca necunoscut”.
În plus, unii specialiști au observat că starea de „jamais vu” poate apărea înainte să se producă o convulsie la cei care suferă de epilepsie.
Subiectul urmează să fie studiat prin metode imagistice ca să fie elucidat mecanismul de producere a unui „jamais vu” și care sunt bazele biologice ale acestuia.