Reflectarea campaniei electorale. Rezultatele monitorizării a 10 posturi TV
Zece posturi TV sunt monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent în campania electorală pentru alegerile din 5 noiembrie. Astăzi a fost prezentat primul raport de monitorizare, care vizează perioada 1-11 octombrie. Raportorii au ținut cont de mai multe criterii, printre care imparțialitatea și obiectivitatea realizării știrilor, corectitudinea și echilibrul surselor, precum și pluralismul de opinie.
Majoritatea posturilor TV, din cele 10 monitorizate în campania electorală pentru alegerile locale generale,, din 5 noiembrie, au manifestat o atitudine corectă și echidistantă față de concurenții electorali, a anunțat, astăzi, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.
„O mare parte din posturile monitorizate au oferit acces relativ egal candidaților în alegeri, care au fost protagoniști în știri separate sau au fost menționați în știri cu caracter electoral, Totodată, alte posturi de televiziune au avut atitudini preferențiale, au prezentat activitățile unor concurenți și le-au ignorat pe ale altora”, a menționat Nadine Gogu.
În total, au fost selectate 10 posturi TV cu acoperire națională, care difuzează atât în limba română, cât și rusă, fiind monitorizat un buletin informativ din prim time, în orele serii. Rezultatele vor fi expediate și Consiliului Audiovizualului. Este vorba despre: Moldova 1, TVR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, Cinema 1, ITV, Orizont TV, Vocea Basarabiei și Exclusiv TV.
Primul raport de monitorizare cuprinde perioada 1-11 octombrie, fiind constatate următoarele tendințe.
Postul public de televiziune Moldova 1 a reflectat scrutinul corect și echidistant, oferind acces egal în știri majorității concurenților electorali, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre ei.
Postul TVR Moldova a oferit spațiu de emisie pentru majoritatea concurenților electorali, pe care i-a reflectat echilibrat și nepărtinitor, cu excepția partidelor Șansă și Renaștere prezentați mai mult în lumină ușor negativă.
Jurnal TV a reflectat obiectiv și nepărtinitor campania electorală, acoperind activitățile majorității concurenților electorali, pe care i-a tratat egal și nepărtinitor.
Postul Pro TV Chișinău a reflectat neutru activitățile majorității concurenților electorali, fără abateri grave de la prevederile deontologice și fără a-i pune în lumină pozitivă sau negativă.
TV8 s-a implicat sporadic în reflectarea campaniei electorale, oferind acces în știri unui număr limitat de concurenți electorali. Materialele electorale au fost imparțiale și nu au favorizat vreun concurent electoral în detrimentul altuia.
Cinema 1 a asigurat spațiu de emisie pentru majoritatea candidaților și concurenților electorali în funcție de evenimentele electorale. Cinema 1 l-a favorizat ușor pe Ion Ceban prin materialele difuzate în perioada de monitorizare.
ITV a reflectat evenimentele cu implicarea majorității concurenților electorali, favorizând în mod evident candidații Partidului Șansă și pe cei ai Partidului Renaștere prin maniera tendențioasă de prezentare.
Orizont TV a favorizat Partidul Șansă prin numărul mare de materiale în care reprezentanții acestei formațiuni au fost subiecți de știre și prin atitudinea părtinitoare în reflectarea activităților candidatei partidului la funcția de primar al municipiului Chișinău.
Vocea Basarabiei TV a oferit acces în știri unui număr mic de concurenți electorali, reflectând campania neutru, fără a fi observată tendințe de favorizare sau defavorizare a concurenților.
Exclusiv TV nu a reflectat subiectele cu caracter electoral direct și respectiv nu a oferit acces în știri concurenților electorali.
Precizăm că, raportul a fost realizat de Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte, constituită din 39 de organizații obștești din Republica Moldova.
„Misiunea Coaliției este de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele internaționale, la care Republica Moldova este parte”, a precizat Grigore Stegărescu, secretar al Coaliției și coordonator de proiecte la ADEPT.