Social

Țările Uniunii Europene, dar și Republica Moldova, se confruntă cu un deficit de cadre didactice

Țările Uniunii Europene se confruntă cu un deficit considerabil de cadre didactice. Potrivit studiilor internaționale, doar șapte procente dintre profesori au sub 30 de ani, iar aproape jumătate peste 50 de ani. Studiul precizează că salariul mic este motivul principal al deficitului, iar majorările sunt nesemnificative.

Salariul este motivul principal al deficitului de cadre didactice care se atestă în țările Uniunii Europene. Acesta nu ține pasul cu creșterea prețurilor, chiar dacă periodic este majorat, potrivit unei analize EuObserver.

Sursa precizează că, până în anul 2025, Germania ar avea nevoie de 25 de mii de profesori. De asemenea, aproximativ 20 de mii de cadre didactice vor atinge vârsta de pensionare în Austria, în următorii patru ani.

Spre exemplu, salariul anual brut de la care începe un profesor în Germania este de 54 de mii de euro pe an, de șapte ori mai mare decât cel al unui profesor din Bulgaria, care primește aproximativ 7 740 de euro anual.

Potrivit datelor Ministerului Educației Naționale din Franța, un profesor de școală gimnazială sau liceu acumulează, în primul an de catedră, aproximativ 1930 de euro pe lună, cu bonusuri incluse.

În Italia, salariul mediu lunar al unui profesor de școală generală constituie în jur de 1.500 de euro.

În pofida faptului că în Danemarca salariul unui profesor începător depășește 4.000 de euro pe lună, sistemul danez de educație de asemenea a început să resimtă deficitul de profesori, estimat la aproape 13 mii până în 2030.

Totodată, în instituțiile de învățământ de peste Prut, un profesor începător primește un salariu de aproximativ 640 de euro, ceea ce constituie peste 12 mii de lei moldovenești.

Comparativ cu România, în Republica Moldova salariul unui tânăr specialist este cu 50 de procente mai mic și ajunge la 6 700 de lei. De asemenea, un cadru didactic cu experiență beneficiază de aproximativ 9 500 de lei, a explicat anterior ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

El a subliniat că sumele variază în funcție de normele didactice și activitățile adiționale ale acestora.

„Un începător are un salariu net în Republica Moldova în jur de 6700 de lei, un profesor cu experiență, vorbim de salarizarea pe o normă didactică, ajunge la 9000-9500 de lei. Dacă, așa cum se întâmplă destul de frecvent, se lucrează pe o normă și jumătate, multiplicați cifra respectivă la 1,5, iar adițional unele cadre didactice, care de exemplu mai au și controlul caietelor, asigură funcționarea unui laborator, mai au sporuri specifice care se pot ridica câteodată la 1000-1500 de lei. Pentru unele cadre didactice, de exemplu de limbă română, poate ajunge și la 2000 de lei adițional. Noi dorim să putem să oferim salarii cât mai mari, totul depinde de resursele pe care le vom putea identifica”, a declarat Dan Perciun.

Precizăm că în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, actualmente, se atestă un deficit de peste două mii de cadre didactice.

Amintim că mai mult de 100 de mii de persoane care activează în sistemul de învățământ public, precum cadre didactice și științifice și cadre non-didactice vor beneficia de un ajutor unic în valoare de 5 mii și, respectiv, 3 mii de lei.

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult