Necesitatea unei noi Strategii de Securitate Națională în Republica Moldova, absolut necesară, susțin experții
Noua Strategie de Securitate Națională este absolut necesară în contextul actual de securitate, susțin experții, care au participat la o dezbatere publică, organizată de Agenția de presă IPN. În opinia acestora, pentru prima dată a fost elaborat un document, în care se afirmă direct cine constituie o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova.
Noua Strategie de Securitate Națională a fost elaborată în condițiile în care mediul de securitate s-a schimbat radical, a declarat directoarea executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Natalia Albu.
Experta a subliniat că pentru prima dată este elaborată o strategie în care este menționat concret cine reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.
„Noi nu avem o politică de securitate națională care să fie reglementată prin legislație. Până acum s-a considerat că nu avem nevoie de o coeziune societală, timp de 30 de ani și nu s-a avut nevoie de acest document. Specific acestei strategii este abordarea integratoare, dacă e să ne referim la viziunea strategică, este în premieră când în cadrul unui document de politici naționale este menționat concret cine este amenințare la adresa securității naționale. Nici într-un document strategic nu s-a menționat că un stat poate fi amenințat la adresa securității naționale, deși, în alte strategii de securitate a țărilor europene, Estonia, de exemplu, se regăsește de mult timp că Federația Rusă este o amenințare la adresa securității naționale”, a menționat Natalia Albu.
Astfel, principala amenințare la adresa securității statului o constituie diferendul transnistrean, a notat fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. El a subliniat că procesul de rezolvare a conflictului a fost pus pe pauză de mai mulți ani. Potrivit acestuia, este important să fie definit clar rolul fiecărei instituții în procesul de reintegrare.
„Dacă nu vrem ca acest conflict să fie dezghețat după un scenariu imprevizibil așa cum se întâmplă în alte zone. Noi trebuie să dezghețăm rezolvarea acestui conflict. Proiectul presupune elaborarea documentelor de politici care să derive din această viziune mai globală. Reîntregirea țării noastre este un efort comun în care fiecare instituție, fiecare minister, au un rol pe care vreau să-l văd clar definit”, a spus Alexandru Flenchea.
Amintim că, la mijlocul săptămânii trecute, președinta Maia Sandu a prezentat proiectul noii Strategii de Securitate Națională, care își propune să consolideze securitatea și capacitățile de apărare ale țării. Ieri au avut loc primele consultări publice pe marginea proiectului.