Social

În Republica Moldova va fi instituit un mecanism intern de aplicare a sancțiunilor internaționale

În Republica Moldova va fi instituit un mecanism intern de aplicare a sancțiunilor internaționale, potrivit unor modificări legislative. Acestea au scopul de a elimina influența excesivă a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice ale țării.

Totodată, deoligarhizarea este și un angajament suplimentar în contextul aderării țării noastre la blocul comunitar, subliniază Ministerul Justiției.

Potrivit modificărilor legislative, aprobate astăzi în ședința Cabinetului de Miniștri, activele persoanelor supuse sancțiunilor internaționale la care s-a aliniat țara noastră, vor fi imediat sechestrate și, eventual, confiscate, a precizat șeful Executivului, Dorin Recean.

„La o parte din sancțiuni noi ne-am aliniat, la o altă parte începem să ne aliniem în mod accelerat. De azi înainte, momentul care-l trecem în Parlament avem un mecanism foarte clar și eficient de aplicare a măsurilor respective, asta înseamnă că activele celor care sunt în sancțiuni internaționale la care Republica Moldova se aliniază sau la care se referă inclusiv Republica Moldova vor fi imediat sechestrate și ulterior confiscate în interesele părților corespunzătoare”, a menționat Dorin Recean.

La rândul său, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că aceste modificări au scopul de a elimina influența excesivă a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice. Potrivit acesteia, deoligarhizarea este și un angajament suplimentar pentru aderarea țării noastre la blocul comunitar.

„Se instituie un organ special nou destinat adoptării deciziilor interne de punere în aplicare a măsurilor restrictive, consiliul interinstituțional de supervizare se instituie obligații concrete cine va fi responsabil de blocarea fondurilor de autoritățile publice naționale în contextul aderării față de UE, dar și a necesității de a crește mecanismul național de protecție. Vom obține un instrument legal care va servi drept sprijin în eforturile de contracarare a faptelor unor subiecte vizate de măsurile restrictive internaționale precum și de limitare a obținerii oricărei beneficii de pe urma comiterii unei asemenea fapte”, a afirmat Veronica Mihailov-Moraru.

Veronica Mihailov-Moraru a precizat că proiectul va fi consultat suplimentar pe platforma parlamentară și va fi expediat spre informare Comisiei Europene.

Conform proiectului, măsurile restrictive internaționale pot fi aplicate pe teritoriul Republicii Moldova atât cu referire la persoanele fizice și juridice străine, apatrizi, cât și cu referire la cetățenii moldoveni și persoanele juridice din țara noastră, dacă s-a stabilit că acestea se eschivează de urmărire penală.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult