Social

În Republica Moldova ar putea fi permisă cultivarea cânepii industriale, începând cu anul 2024

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, autoritățile lucrează la procedura de simplificare a condițiilor pentru obținerea autorizației de cultivare a acestei plante, astfel agricultorii ar putea semăna până la 2000 de hectare de cânepă industrială. Polițiștii avertizează că pe lângă cânepa industrială ar putea crește și alte plante cu efect psihotrop.

Cânepa industrială are un efect psihoactiv de 60 de ori mai mic decât marijuana, a declarat pentru Radio Moldova secretarul de stat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, în prezent este în proces de lucru procedura de simplificare a condițiilor pentru obținerea autorizației de cultivare a cânepii industriale. Vasile Șarban a mai spus că planta este benefică pentru sol, rezistentă la secetă și poate aduce profituri considerabile pentru producătorii agricoli.

„Noi avem șansa ca să dezvoltăm în țara noastră industria de prelucrare a cânepii pentru a produce medicamente, alimente. Cânepa este folosită în industria textilă. Trebuie să simplificăm procedura de cultivare a acesteia. În colaborare cu Ministerul de Interne, după necesitate și posibilitățile agenților economici s-ar putea de cultivat și canabis în scopuri strict medicinale”.

La solicitarea Radio Moldova dacă plantarea cânepii industriale ar putea conduce la apariția pe piață a mai multor substanțe cu efect psihotrop, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, a declarat că există temerea să fie cultivate și alte plante cu efect similar pe suprafețe mari.

Reprezentanta IGP a mai subliniat că simplificarea procesului de cultivare a cânepii industriale va face mai dificilă demonstrarea vinovăției și caracterului ilicit al faptei infracționale.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în primele opt luni ale anului, au fost înregistrate 25 de cauze penale de creștere a plantelor cu ce conțineau stupefiante, dintre care 13 privind cultivarea cânepii.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult