Politic

LIVE Moțiunea de cenzură, examinată în Parlament. Dorin Recean: Nu știu dacă este o moțiune de cenzură, mai degrabă, necesitatea de un show electoral

UPDATE: Dorin Recean: „Presupun, pe bună dreptate, că acest lucru vă convine: și lipsa justiție, și războiul. Altfel v-ați indigna față de crimele comise de Rusia în Ucraina, din cauza șantajului Kremlinului cu gazul asupra cetățenilor noștri. V-ați indigna față de bombele care cad peste grădinițe, școli, biserici. V-ați indigna pe riscurile de securitate care persistă. V-ați indigna pe faptul că s-au întrerupt lanțurile logistice, că este tot mai scump să exporți producția moldovenească pe piața internațională. Astăzi, costă de trei ori mai mul să exporți un camion cu produse moldovenești”.

UPDATE Dorin Recean: „Da, noi am ajuns să avem o economie slabă și afectată dureros de creșterea bruscă a prețurilor la gaze, la produsele alimentare. Dar, cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele acestei crize. Vă prefaceți că războiul nu există, că n-are nicio importanță sau vreo influență. În moțiunea de cenzură am observat că lipsesc două referințe, care permanent sunt invocate de cetățeni. Este vorba despre război și impactul lui, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și lipsa justiției, corupția. Voi nu aveți nicio problemă nici cu războiul, nici cu justiția”.

UPDATE 16:20 Premierul Dorin Recean a venit în Parlament, unde deputații urmează să examineze moțiunea de cenzură asupra activității guvernului condus de el. „Întregul Guvern astăzi este aici cu mine, pentru că deputații comuniști și socialiști nu sunt de acord cu măsurile de recuperare, cu majorările salariale și cu proiectele pe care le implementăm în toată țara în drumuri, în agricultură, în dezvoltarea satelor. Și atunci, nu știu dacă aceasta este o moțiune de cenzură, mai degrabă, cred că, necesitatea de un show electoral. Eu înțeleg că sunt alegeri, suntem în alegeri locale. Dar vreau să vă spun că țara nu se oprește. Guvernul continuă să lucreze, nu se oprește din activitățile pe care le face”, a declarat Recean de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 14:04 Parlamentul a luat o pauză până la 14:45

UPDATE 12:50 Cu voturile a 60 de deputați PAS, Ana Revenco a fost numită director al Centrului de Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării.

UPDATE 11:56 Amendamentul propus de BCS nu a întrunit numărul necesar de voturi. Declarația Parlamentului Republicii Moldova în susținerea poporului Israelului și condamnarea atacurilor teroriste a fost susținut de 75 de deputați.

UPDATE 11:48 Igor Grosu: „Știți cum, sunt trei lucruri la care poți să te uiți veșnic: la foc, cum curge apa și cum voi (deputații BCS - n.n.) încercați să îmbunătățiți o declarație care vine să condamne terorismul. O mie de oameni într-o zi... Părți egale...Să se așeze... Cu cine să se așeze, cu teroriștii la masă? Cu ăștia care declara scopul lor lichidarea Statului Israel? Deci, colegi, ați avut o șansă pe care voi ați decis cum o folosiți. În aceste condiții, evident că noi nu putem susține acest amendament alambicat și cu mixturi de idei neclare. Ultimul punct legat de coridoare noi l-am susține dacă Dvs. ați renunța la primele două formulări”.

UPDATE 11:38 „Chiar în titlul acestei declarații este subliniat că noi susținem poporul Israelului și condamnăm terorismul. Cât privește dialogul, Statul Israel nu acceptă dialogul cu teroriștii. Noi nu venim cu soluții pentru această problemă, noi condamnăm terorismul. Firește că populația din Sectorul Gaza, ceea ce noi am subliniat, sunt ostaticii acestor teroriști și eu aș fi susținut al treilea punct din propunerile colegilor în ceea ce privește deschiderea coridoarelor umanitare. Noi nu vrem să repetăm tezele lui Serghei Lavrov cu privire la oprirea cu orice preț a ostilităților, deoarece Statul Israel se află în război cu gruparea terorista Hamas”, a declarat autorul declarației Oazu Nantoi.

UPDATE 11:25 Deputații au revenit în sală. Oleg Reidman a prezentat amendamentele la Declarația Parlamentului în susținerea poporului Israelului și condamnare a atacurilor teroriste. „Parlamentul Republicii Moldova cheamă comunitatea internațională la întreprinderea acțiunilor urgente pentru a asigurarea încetării necondiționate a focului și a acțiunilor militare de orice gen. Parlamentul Republicii Moldova face apel la comunitatea internațională pentru crearea misiunii de dialog și pace, precum și misiunii internaționale umanitare, care va ajuta victimele acțiunilor militare. Parlamentul Republicii Moldova face apel la comunitatea internațională în vederea asigurării coridoarelor umanitare pentru toți cetățenii, care doresc să fie evacuați din zona de conflict”, sunt amendamentele propuse de BCS, prezentate de deputatul Reidman.

UPDATE 10:50 Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat o pauză de 30 de minute, la solicitarea deputaților BCS, care au spus că au nevoie de timp pentru a examina și a veni cu propuneri de redactare a textului proiectului Declarației Parlamentului în susținerea poporului Israelului și condamnare a atacurilor teroriste.

Știrea inițială

Deputații vor examina joi, în ședință plenară, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova, înaintată de deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi de către Biroul permanent al Legislativului.

BCS a depus o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova în ședința din 5 octombrie curent. Opoziția a criticat prețurile mari la produsele agroalimentare, la energia termică și gazele naturale, datoriile externe ale statului, despre care spun că au crescut semnificativ, și sunt nemulțumiți de gestionarea sectorului economic.

În luna iulie curent, BCS a înaintat prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean și a doua împotriva Executivului desemnat de PAS. În ambele cazuri aceasta a picat.

Pentru demiterea Guvernului este nevoie de 51 de voturi, pe care opoziția nu le are.

Tot în ședința plenară de joi Parlamentul urmează să aprobe numirea în funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a Anei Revenco și încetarea calității de membru în Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor a lui Vitalie Miron.

Deputații vor examina două proiecte de lege pentru armonizarea legislației naționale cu legislația UE în domeniul achizițiilor publice și privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor. Totodată, în prima lectură, urmează a fi discutate proiectul Codului funciar și inițiativele legislative ce prevăd înăsprirea pedepselor pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate și provoacă accidente rutiere.

Citește mai mult