Legislativul de la București a demarat discuțiile cu țara noastră pentru a crea primul Grup European de Cooperare Teritorială
Parlamentul României a demarat discuțiile cu Republica Moldova pentru a crea primul Grup European de Cooperare Teritorială cu sediul în România, la Bacău. Potrivit reprezentanților Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, după ce va deveni membră a acestui Grup, Republica Moldova va putea beneficia de mai multe proiecte direct de la Comisia Europeană.
La 17 octombrie a avut loc o dezbatere în Parlamentul României la care au participat și reprezentanți ai Legislativului de la Chișinău, ai autorităților publice locale, a declarat astăzi președintele Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru.
Potrivit acestuia, oficialii de la Chișinău și București au discutat despre înființarea Grupului European de Cooperare Teritorială pentru România și Republica Moldova.
Iurie Calestru a mai subliniat că după ce Republica Moldova va deveni membră a acestui Grup cele 2 țări vor putea accesa proiecte europene direct de la Comisia Europeană în diverse domenii cum ar fi transport, energie, sănătate, securitate și altele.
„Grupul European de Cooperare Teritorială ne va oferi posibilitate să colaborăm între ministere. Susele de finanțare a GECT-urilor pot fi finanțate din bugetul propriu, fonduri europene, împrumuturi”.
Tot săptămâna aceasta, președintele Comisiei pentru politică economică, al Camerei Deputaților din București, Costel Dunava, a propus înființarea acestei Grupări Europene de Cooperare Teritorială între România, Republica Moldova și Bulgaria.
Potrivit deputatului român, asocierea celor 3 țări ar putea aduce beneficii semnificative în dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalieră care ar facilita comerțul și ar atrage noi investiții. Costel Dunava, a mai subliniat că, prin intermediul acestei inițiative, va crește calitatea vieții cetățenilor din cele trei state.
În prezent, există 87 de Grupuri Europene de Cooperare Teritorială înregistrate, cu sediul în 13 state membre ale Uniunii Europene.
Nici un GECT nu are sediul în România, deși o serie de autorități publice locale de peste Prut sunt membre în 6 Grupuri, 4 dintre care își au sediul în Ungaria. Și Ucraina este membră a unui astfel de Grup, cu sediul în Ungaria, iar pentru Republica Moldova acesta este primul Grup European de Cooperare Teritorială din care ar urma să facă parte.