Instituțiile mass-media vor primi ajutoare de stat prin intermediul unui Fond de Subvenționare
Instituțiile mass-media din țară vor putea primi ajutoare de stat prin intermediul unui Fond de Subvenționare în domeniul mass-media. Acestea vor fi selectate în baza unui concurs de un Consiliu de Experți. Bugetul Fondului va fi aprobat anual, iar alocația va fi stabilită în Legea bugetului de stat, potrivit unui proiect de lege, prezentat la Comisia parlamentară de profil.
Potrivit proiectului de lege, Fondul de Subvenționare în domeniul mass-media va avea un Consiliu de Experți desemnați de Ministerul Culturii și Consiliul de Presă. Anual, va fi organizat un concurs, iar membrii Consiliului de Experți vor selecta proiectele instituțiilor media care merită să fie finanțate din bugetul public.
Directorul Asociației Presei Independente Petru Macovei, a menționat că instituțiile media trebuie să respecte anumite condiții pentru a primi subvenții: să fie înscrise în Registrul instituțiilor mass-media, să respecte Codul deontologic și să nu aibă în ultimul an de activitate sancțiuni pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale.
Petru Macovei a precizat că asemenea fonduri sunt create și funcționează în mai multe țări.
„Există experiențe și în străinătate când fondații private sau organizații internaționale oferă suport pentru instituțiile mass-media. Consiliul de experți care va fi creat pe lângă Ministerul Culturii va anunța tematicile pentru proiectele care vor fi depuse. Proiectul își propune să susțină dezbaterea publică a subiectelor importante din societate. Toate finanțările vor fi oferite în bază de concurs și instituțiilor media care respectă deontologia, garantează calitatea produsului mediatic și nu sunt implicate în scheme de dezinformare”, a menționat Petru Macovei.
Bugetul Fondului de Subvenționare în domeniul mass-media va fi aprobat anual și va reprezenta echivalentul a 25 % din bugetul furnizorului public național de servicii media pentru anul respectiv. Totodată, Fondul va putea fi completat cu donații, sponsorizări, granturi sau alte surse financiare care nu sunt interzise de lege. Conform acestui proiect de lege, furnizorii publici de servicii media audiovizuale, instituțiile finanțate de la bugetul public, instituțiile mass-media departamentale, instituțiile mass-media cu caracter publicitar și cele fondate de partidele politice nu vor putea primi subvenții.